Norsk fot

Den här vintern blir betydligt lugnare renoveringsmässigt än fjolårets. Vi ska sätta upp plåtar på farstutaket och lämna in pardörrarna för renovering. Sen får vi och verktygen vila. Men, vi kanske kommer att ha någon slags aktivitet runt jul. För nu har vi fått tag i en julgransfot av äldre modell!
Förra helgen besökte vi vänner i Fredrikstad, Norge. Under lördagen åkte vi till Gamlebyen där det pågick en marknad/loppis på torget. Och det var där vi gjorde vårt fynd. En liten och nätt julgransfot. Priset var satt till 75 kronor, men vi fick den för 60. Lite svenskrabatt kanske? Ha ha!
Foten är väldigt smal och liten så det får bli en gran i miniformat. Eller en kvist. Den rymmer inte mycket vatten så hållbarheten blir kort.
Säljaren av julgransfoten visste inte hur gammal den var men sa att den var ”eldgammel”. Jag gissar på 1930-tal. Vad tror ni?
Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i loppisfynd. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Norsk fot

 1. Vendela skriver:

  Hejsan,
  vad fint att renoverar ett helt torp. Ska bli spännande att följa det och se resultatet. Det skulle vara roligt om du vill visa upp något av dessa torparprojekt på Byggla.se. Är du intresserad kan jag erbjuda en morot.
  Maila mig på vendelabyggla@gmail.com så berättar jag mer!
  /Vendela

 2. MrsUniversum skriver:

  Den blir fin på ett bord i torpet tror jag nog.

 3. Christina skriver:

  Mrs Universum: Aha, du tror att det är en fot för bordsdekoration? Den tanken har inte slagit mig. Det förklarar varför den är så liten i alla fall.

 4. Mona skriver:

  Her sitter jeg og leser gjennom alle blogginnlegg fra starten av, og er superfasinert av alt dere har gjort og hvor flinke dere er. Så plutselig leser jeg navnet på hjembyen min: Fredrikstad! Så herlig!

  Jeg besøker ofte frimarkedet i Gamlebyen, og har til og med stått der selv med et lite bord en gang.

  Nå er vi på utkikk etter et torp selv, og har kanskje fått napp på ett. 😉

  Bloggen deres er flott, og utrolig inspirerende skrevet!

  • torpetberget skriver:

   Hej Mona! Tack för alla snälla ord. Vi sträckläste också en massa bloggar när vi precis hade köpt vårt torp. Just för att bli inspirerade. Vi har nära vänner som bor i Fredrikstad så vi är ofta på besök. Och då passar vi gärna på att ta en tur till Gamlebyen. Och naturligtvis även till Hvaler skärgård. Du bor i en vacker del av Norge. Det är kul att fylla ett hus med gamla saker. Och auktionsfynd är ju som ni vet billigast i Sverige. Det skiljer inte mycket på allmogesaker mellan Østfold och Värmland. Vi håller fortfarande på och letar. Även om det numera mest handlar om att byta ut saker. Starta en egen blogg och berätta vad som händer! Och glöm i så fall inte att skicka adressen till oss. 🙂
   Är det ett torp i Norge eller i Sverige ni tittat på?
   Ha det gott!
   /Micke och Stina

 5. Mona skriver:

  Hei igjen!

  Så hyggelig at dere liker min del av Norge. 🙂 Vi har tittet på et torp i nærheten av Tidaholm. Det er et torp som ikke skal selges, men leies ut på flerårsbasis. Vi var og tittet på det for over en uke siden, men venter fremdeles på svar om vi kan få det eller ikke. Eieren er opptatt av at de som skal leie vil ta vare på huset, og bevare dets sjel. Det er jo akkurat det vi ønsker med et torp!

  Vi håper jo at vi får det, men får bare vente og se hva beskjeden blir. Da får vi et blikk på torpelivet, og får sett om vi faktisk liker det eller ikke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s