Röjning medelst sågning

I'm a lumberjack and I'm okay, I sleep all night and I work all day!

En fil är ett måste. Särskilt om man råkar såga i sten eller i marken. Vilken jag naturligtvis aldrig gör. Men klingan blir, efter ett tag, slö ändå och ska då filas med 15 graders lutning.

Att ha skog inpå husknuten innebär en ständig kamp för att hålla den på avstånd. Hela tiden dyker det upp skott från gran, tall, björk, asp, al och sälg. Och alla verkar växa frodigt och snabbt. Så det var tur att vi fick köpa en begagnad röjsåg från pappas gamla jobb. För utan den hade stugtomten växt igen och Micke ansökt om jakträtt. Därför axlar jag selen ett par gånger om året, trycker hjälmen över huvudet och drar i gång sågen. För att röja är faktiskt kul. Lite för kul kanske. Allt inom synhåll åker ned. Vilket Micke gärna talar om för mig. Ibland ryker ett lövträd med. Ett miniträd som växt en massa år i onödan. Och ibland blir ett områden lite oplanerat kal. Vi är inte alltid överens om hur skövlingen ska gå till.
Och det som tar minuter att såga ner tar timmar att ta ha hand om. Därför har jag i nästan två dagar dragit ris som jag lagt på hög i en glänta. Det kommer bli en rejäl majbrasa – eller vinterbrasa – om vi inte orkar vänta till våren. Men några granar har vi sparat. En ska vi ta redan i år. De andra får växa i fred till framtida jular.

/stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i trädgård, verktyg. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Röjning medelst sågning

 1. Hanna U skriver:

  Tack för tipset angående kofoten.
  Ska absolut köpa en sån.
  Spiken driver mig till vansinne! *haha*
  Så mycket dyrbar tid som går åt för alla dessa hundratals spik.

  tack för att du kikade in.
  Följer eran blogg slaviskt 🙂

  MVH//hanna

 2. Christina skriver:

  Hej Hanna!
  Kul att du följer vår blogg slaviskt! Det gillar vi 🙂
  Och lycka till med spikdragningen.

 3. Viola_T skriver:

  Härligt med höststädning 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s