Sekelskiftesträdgård

Här är vår imponerande samling trädgårdsböcker.

Sedan vi köpte torpet har vi renoverat följande (i kronologisk ordning): taket, skorstenen, sovrummet, kammaren, köket och alla fönster. När farstun är klar och fasaden är målad, ja, då är vi egentligen klara. Eller klara och klara, det finns ju alltid något att göra med ett gammalt hus. Men vi är färdiga med de rum som finns i nuläget.

Så vad ska vi då ta tag i? Jo, trädgården.
Det vi gjort hittills är att hålla skogen borta. Så det är inte så mycket till trädgård än. Och eftersom vi renoverat huset i gammal stil så har vi bestämt oss för att göra detsamma med trädgården. Inga japanska körsbärsträd, moderna äppelsorter eller buxbom.

Vi ska göra en sekelskiftesträdgård. Men hur gör man det? Vad gör man när man har en tomt som är snustorr på ett ställe, vattensjuk på ett annat och är dessutom full i stubbar? Ingen av oss är särskilt kunniga vad gäller trädgårdsplanering eller odling.

Eftersom jag är ett blåbär på detta har jag anmält mig till en trädgårdskurs i vår. Hoppas jag kommer in.
Är det någon som har bra tips på böcker eller bloggar som handlar om gammaldags trädgårdar får ni gärna kommentera det här inlägget.

Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i trädgård. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Sekelskiftesträdgård

 1. Sophie skriver:

  Trädgård är så roligt. Även vi tänker göra en trädgård som passar till huset och det är så roligt att samla växter och fundera över hur det kan ha sett ut. Ett bra tips är att köpa växter via Tradera. Säljs massor av äldre sorter billigt där av folk som delat sina gamla perenner till exempel.

  Jag har också boken Våra älskade torpväxter men den jag tycker bäst om är Bevara och sköta en gammal trädgård av Christina Ilminge (massor med tips från olika tidsperioder och listor på lämpliga växter samt förslag på olika rabatter lämpliga för olika sorters hus och olika delar av landet.) Sen är även Längtans blommor av Karin Berglund väldigt bra och boken Villaträdgårdens historia av Åsa Wilke (även om just den mest handlar om villaträdgårdar så kan man få en hel del tips och råd) //Sophie

 2. torpetberget skriver:

  Hej Sophie!
  Jo, det ska bli roligt att sätta igång med trädgården. Och vilka bra tips du gav, tack! Boken Bevara och sköta en gammal trädgård vill jag verkligen ha, men den verkar vara helt slutsåld :(.
  Det får bli en tur till bibblan i värsta fall.

 3. Sara skriver:

  Hej, jag tänkte också på Ilminges bok. Det finns också en bok som heter ”Upptäck och bevara allmogeträdgården”, som iofs. handlar mest om Skåne:
  http://haven.tradgardsmastarn.se/allmoge.htm. Jag älskar trädgårdsböcker! Finns hur många bra som helst. /Sara

 4. Elisabeth skriver:

  Kan inget om sånt där, men ni får gärna komma och dela vår fina blå iris som bara blir större för varje år =) /Elisabeth

 5. Veronica skriver:

  Gabriella Dahlmans bok Den vilda trädgården är en bra inspirationskälla.
  Veronica

 6. torpetberget skriver:

  Tack för alla bra tips! Ska genast kolla upp dem!
  Och Elisabeth: En blå iris låter inte så dumt, faktiskt. Bara jag vet var jag ska plantera den. 🙂
  Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s