Hemkört

Stockrosfröna ser ut som små solfjädrar. Nu ligger de i par på varsin brikett i ett minidrivhus.

”Har du köpt salami?” var sambons kommentar när jag häromdagen plockade fram nyinförskaffade torvbriketter. Och visst påminner de om rökta korvskivor. Men någon korvgryta lär det inte bli. Däremot stockrosor – om jag lyckas.

Men väx då!

I höstas fick jag en påse stockrosfrön av E på jobbet. Och i en trädgårdsbok rekommenderade man att så stockrosor i just briketter. Två frön i varje, lite vatten, ett drivhus, ja, ni vet. Och när jag ändå var igång med att söla ner köket satte jag lite pelargoner också. Nu är det bara att invänta resultatet. Miniväxthuset är placerat i köksfönstret inne i stan.

Vi har dessutom lusläst Impectas frökatalog och ska snart göra en grande beställning. Akleja, riddarsporre, luktärt, humle, myskmalva, bondbönor, sallad, kryddor… och lite örter.

Jag tycker mig se att fingrarna börjar skifta i grönt.

/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i odling, trädgård. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Hemkört

 1. Elisabeth skriver:

  Acklejor brukar det växa här överallt där vi inte vill ha dom. Går säkert utmärkt att gräva upp och förflytta ihop med irisarna…

 2. torpetberget skriver:

  Haha, tack! Det kan vara värt att testa. Vi kanske ska ha fröbytardagar? Vi kan erbjuda diverse ogräs, grankottar, lupiner och brännässlor. Stekhett på marknaden ;).
  /stina

 3. Elisabeth skriver:

  Ha ha, precis! Vi kan säkert byta nässlor med varann. Vi har prima frodiga ur en 20 år gammal dyngstad som som H har släntat… Lupiner älskar jag, försökte odla när vi bodde i Skattkärr och när det äntligen kom upp 5 blommor så kom granntösen in med dom och hade plockat dem som present = )

 4. Pelle L skriver:

  Tänka sig! Härom dagen satte jag äntligen de 4-5 år gamla fröna av svarta stockrosor som kära hustrun plockat under en resa i Skåne för länge sedan. Efter 11 år med renovering av vårt gamla ryttaretorp saknas fortfarande det mesta i blomsterväg. Idag tittade de första plantorna upp efter sin törnrosa-sömn i en gammal kaviar-burk i ett skåp. Min vana trogen så tittade jag in till er blogg (vilken jag följer med glädje!) bara för att konstatera att vi har planterat nästan samtidigt, att vi planterat samma fröer och att de har tittat fram nästan samtidigt! Har vi nördiga torpare börjat utveckla samma gener? Eller läser vi samma tidningar och samma böcker….!

 5. torpetberget skriver:

  Hej Pelle!
  Vilket sammanträffande att vi sått samma frö samtidigt 🙂 De håller sig rätt länge med andra ord. Jag sådde långt ifrån alla jag fick, men då vet jag att kan spara dem ett par år till.
  Och kul att du gillar vår blogg. Sånt gillar vi!
  Men jag blev nyfiken på ert ställe. Dagsverkstorp (som vi har) och soldattorp har jag hört talas om, men vad är ett ryttaretorp? Det låter väldigt intressant. Du har ingen egen blogg? 😉
  Stina

 6. Pelle L skriver:

  Tyvärr har jag ingen blogg. Så långt har orken inte räckt än. Dessutom började vår renovering långt innan bloggarna blev var mans egendom. Nu känns det lite konstigt att börja blogga om saker som vi gjort i det förflutna. Och dessutom är vi snart klara med renoveringen. Det tar väl bara si så där en 10 år till….!

  Torpet ligger på Vikbolandet utanför Söderköping. Ett ruckel tycker nog många att vårt torp är. Dock inte i mina ögon. Dessutom finns där en historia av ond bråd död i diverse krig och fartygskatastrofer för de ryttare och livgrenadjärer som bott på torpet. Och säkert en hel del kärlek får man hoppas. Åtminstone har en hel hope barn sett dagens ljust i torpet. Efter mycket efterforskning av torpsynsprotokoll på Krigsarkivet och bland Lantmäteriets historiska kartor så tror jag mig veta att första delen av torpet fanns redan i slutet av 1600-talet. Efter det har torpet flyttats minst en gång och byggt till minst två gånger. Så nu har det en sekelskifteskaraktär.

  Du kan faktiskt hitta torpet om du söker efter Rappsala Ryttaretorp . Detta är en sida som finns under Tåby Hembygdsförenings utmärkta sidor. Tyvärr verkar de ligga nere just nu men kommer nog upp inom kort igen.

  Lite har hänt sedan bilden togs; Glasverandan är nästa klar (egenhändigt gjorda fönster. Jodå lite stolt är jag nog) i en tidigare öppen veranda, taket är nästan klart (la tillbaka det gamla enkupiga), köket är nästan klart, rörspis och spiskåpa och vedspis är nästan klara och snart är skorsten med ny beslagning nästan klar (syns dock inte på bilden).

  Va’ konstig!; Vi är ju nästan klara! Åtminstone om 10 år. Eller kanske om 15. Men så har vi dessutom ett hus i stan att ta hand om.

  Men det finns väl inget mål för resan? Är inte resan målet?

  • torpetberget skriver:

   Nej, det kanske blir lite mastigt att skriva ikapp tio år. 😉
   Vad intressant med så mycket historia. Det är väl fördelen med att äga ett torp med mililtärbakgrund. Vårt, som är ett dagsverkstorp, har inte alls lika mycket dokumenterat.
   Jag är oerhört imponerad över att du gjort egna fönster! Där går definitivt gränsen för vad jag ger mig på. 🙂
   Och nej, färdig blir man aldrig med ett hus. Det har vi lärt oss (och vi har bara hållit på i två och ett halvt år). Så fort man är färdig med en ska kommer man genast på något nytt som behöver göras.
   Men så är det väl en hobby också. 🙂
   Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s