Rätt verktyg gör hela jobbet

Mars är inte bara krigsgudens månad, det är också vårmånad enligt den gammelnordiska kalendern. April är gräsmånaden och maj är blomstermånaden. För oss är alla månader utan snö – renoveringsmånader.

Så även i helgen. Farstun börjar närma sig målningsklar. Stina har skrapat, skrapat och svurit. Och jag har gjort det jag gillar allra bäst – byggt. Ytterdörren har blivit isolerad och fått lister och foder. Även golvet har fått sitt insteg. Som avslutning på helgen har jag även satt upp fönsterbänkar – ovanför fönstren. I ett litet torp får man se till att ta till vara på alla utrymmen för förvaring. Även så kallade ”döda” utrymmen. Och de enkla brädorna blev jäkligt snygga. Inte bara för att jag gjorde mig omaket att försänka vinkeljärnen. Utan även för att själva kanten fick ett proffsigt utseende. Jag skulle vilja kunna säga att jag gjorde det med hjälp av en hyvel och en slöjdkniv. Men sanningen är enklare än så. För två år sedan fick jag en överhandsfräs av Stina i julklapp. Och om jag ska vara ärlig så har jag inte använt den. Mest för att jag inte riktigt förstått vad jag skulle ha den till. Inte förrän nu. Efter att ha monterat ett knasigt frässtål som jag hittade i en av lådorna fräste jag kanterna på två hyllplan i ett nafs. Och det blev tokbra! Inlärningskurvan visade sig vara spikrak uppåt. Vilket verktyg! Risken är att inte en bräda kommer att få vara ifred i framtiden. Jag måste besinna mig.

Mitt nästa projekt blir att bygga en väggfast sittbänk i farstun – med lock.

Kanske får den en mjuk kant av frässtål nummer sju. Vem vet.

To be continued.

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, farstun. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rätt verktyg gör hela jobbet

  1. Pernilla M skriver:

    Det blir ju toppen! Hur gjorde du när du isolerar dörren?

  2. torpetberget skriver:

    Pernilla M: Ups! Ja, frågan är befogad eftersom jag var onödigt klumpig i mitt inlägg. Dörrarna är i n t e isolerade. Vad jag menade, men inte skrev, är att dörrkarmen blev isolerad. Varför? Ja det kan man undra eftersom verandan är allt annat än vintebonad. Men nu är det gjort. Och om vi skulle få för oss att köpa linisolering och pärlspont i framtiden slipper vi riva ner fodret. :o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s