Sittbänk

Rustikt brukar man kalla något man byggt med material som råkade finnas hemma. Oftast i felaktiga dimensioner och lite väl ohyvlat än brukligt. Ett försvar alltså. Men rustikt kan också vara något som är kraftigt och stabilt. Det är det jag har byggt i helgen. En rustik sittbänk.

Att vi skulle ha en bänk innanför ytterdörren pratade vi om redan första gången vi kom till torpet. Men det har tagit oss över tre år att komma dit. Och det har gett mig lång tid att planera hur den skulle se ut. Resultatet blev ungefär som jag hade målat upp i mitt huvud. Byggd på enklast möjliga sätt. Tre ihopskruvade ramar av 2”-6” staplade på varandra. Stabila tack vare fyra korta, lodräta, ribbor på insidan. Och en överdel av 1”-4” råspont som vi sågade isär, efter att vi byggt den, för att få till ett lock. Även det förstärk med ribbor på baksidan. Klart! 

De kraftiga ramarna gör att det är onödigt att klä med panel på framsidan. Det är, som jag sa, vackert rustikt som det är. Nu ska vi bara beställa gångjärn till locket. Och sen ska vi måla hela rasket med den gula färg som vi valt som väggfärg. Kanske får locket en mörkare nyans. Vi får se. Så ser game plan ut i alla fall.

Det hela låter som ett quick fix. Men så var det ingalunda. Eftersom helgerna är för få under våren fanns det mycket annat vi var tvungna att hinna med. Som fortsatt skräpeldning, risdragning och kvällsmiddag framför melodifestivalen.

Till sommaren sitter vi förhoppningsvis skavfötters, i varsin ända av bänken, med två glas vin på fönsterbrädan. Ännu en favoritplats är klar.

/micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i farstun. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sittbänk

  1. MrsUniversum skriver:

    Precis vad jag funderar på och längtar efter på farstukvisten. Praktsikt så det förslår med olikstora lock 🙂

  2. torpetberget skriver:

    Det är inte tre lock på bänken. Bara ett i mitten. Sidorna är fastspikade. Min tanke var att locket inte skulle bli för stort och klumpigt. Och att man skulle kunna ställa undan kuddar eller filtar på sidorna när man behövde komma åt förvaringen. Men visst hade det varit bra med tre olika fack. Då skulle ett av dom kunnat fungera som vedlåda. Tänkte inte på det… ;o)

  3. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s