Hjulafton

En ledsen och en glad pedalryttare.

För bara tjugo år sedan kunde man köpa en gammal sliten cykel för under 300 spänn. Nu får du betala en bra bit över 1000 kronor om du vill fara fram på en velociped från efterkrigstiden. Beror det på att dessa cyklar är överlägset bättre än dagens cyklar? Nja. De är tunga och rangliga men gediget byggda, vilket gjort att de fortfarande finns kvar.

Vi hittade två damcyklar på annonssajten Blocket förra veckan. Säljaren försäkrade att de skulle vara i bra skick och vi gick med på att betala 1500 kronor för båda. I mörkret på parkeringen utanför Ikea i Örebro utväxlade vi pengar mot tvåhjulingarna och tog med dom hem.

Stina drog vinstlotten (det är därför hon har en glad banan på bilden) när hon bestämde att den röda järnhästen från Jönköping skulle vara hennes. Husqvarnan var den som var äldst av de båda men också fräschast. Den är finurligt utrustad med fjädring i framgaffeln som antagligen ska göra framfart på grusväg extra behaglig. Varför försvann den finessen? Tyvärr saknas kjolskyddet på bakskärmen. Men vad kan man begära av en 65-årig järnlady?

Apollo 14 har inget med det här inlägget att göra.

Själv fick jag hålla till godo med en annan svensk cykelklassiker – en Apollo från okänt tillverkningsår (ledsen banan). Den var rostig, hade glapp i navet och var utrustad med trasig tjocksadel från Biltema. Men efter en tur till cykelverksta´n fick jag tag på en tidstypisk obekväm plastsits, en bucklig plåtlampa och en ny pakethållare för frammontage. Så nu börjar vi så smått kunna umgås. På pakethållaren har jag tänkt att Milou ska sitta när vi är ute på sightseeing.

Hej och hoj cykelvänner.

/micke

Snyggt? Nej, men plastbacken med texten "Ta en kassetur till Roma" får fungera som hundkorg till att börja med. "Knölen " på Stinas framgaffeln döljer mekanisk high tech.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hjulafton

  1. Annika pannika skriver:

    Underbart! (glad banan). Se till att alla skruvar sitter så att inte framdäcken fladdrar loss när ni switchar ut för någon backe i sommar. Vore synd att slå ut tänderna på plastbacken. De backarna är nog inte lätta att få tag på. (ledsen banan)

    • torpetberget skriver:

      Det lät som att du var mer rädd om den norska plastbacken än om våra tänder, ha ha. Vi lovar att se till så att allt sitter fast innan vi ger oss ut på några vådligare färd. Funderar på om vi inte ska låta den lokala cykelhandlare ta hand om hjullagren innan. Vi köpte backarna, 2 stycken, på en loppis förra veckan. För 20 spänn styck. Vilket kändes som en stöld. Jag minns när drickabackarna i Sverige också saknade skiljeväggar och man kunde använda dom till annat. Som förvaring av leksaker, verktyg eller som skivbackar. Men det var väl det som var problemet. När inte backarna kom tillbaka till dricka- eller pilsnerföretagen fick man designa om dom så ingen längre ville ha dom. Man blir lite nostalgisk. Trots att de är onödigt fult gröna. :o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s