Elelement och knoppbrädor

En del saker älskar jag att skriva om. Andra saker skriver jag om bara för att jag måste. Så är det med ful-elementet vi nyligen satt

Knoppbräda, knopplist eller pinnlist. Kärt barn har många namn.

upp i köket. Är vi stolta över det? – nej. Hade det inte stått ”Ei saa peittää” med stora bokstäver på framsidan hade vi byggt in, murat runt, eller bara gömt det på något sätt. Men nu är det som det är. Sitt fula utseende till trots ger det en snabb uppvärmning av huset. Utan att vi behöver ha en massa fristående fläktelement brummande på golven. Det är inga problem på sommaren. Men på vintern vill vi kunna sätta på värmen ett dygn i förväg, om vi ska ligga över, eftersom det tar tid för eldstäderna att värma upp timmerstockar från minusgrader.

I sovloftet har vi ett dyrare, lite snyggare men också större, element från Adax. Det här impulsköpte vi från Jula för 500 spänn. Mest för att den var litet och skulle klara 30 kvm. Men att det var tjockare hade vi totalt missat. Och det gjorde att det blev – fult.

Roligare är det att skriva om knoppbrädorna som vi snart ska montera på väggen i farstun. På vinden har vi rader av handsnidade hängare. Säkert tio meter om man skulle sätta dom på rad. De flesta sitter i kattvindarna. Vi antar att det är här vinterkläder har huserat under sommarmånader. Två av dom har vi tagit ner för omplacering. Jag ska inte tjata om Karls knotiga fingrar som antagligen täljt knoppar i värmen från vedspisen. Men det är den bilden jag kan se framför mig. Att de är gjorde för en undanskymd plats, egentligen inte tänkta för farstuplacering, kan man se på att de är ganska enkelt utförda. Här finns inga finsniderier eller annan dekoration. Bara ett enkelt hängakläderutseende. Men det gör inget. Nu ska de få ta hand om lättare klädesplagg på bottenvåningen efter att vi, som brukligt, målat in dom i väggfärgen.

/micke

Nämner ni det grå avloppsröret i kommentaren kommer vi inte att svara.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, farstun, köket interiör. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Elelement och knoppbrädor

  1. Sophie skriver:

    Vilket avloppsrör? Jag ser inget! 😉 Fina knoppbrädor förresten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s