Ny odlingsbädd i vardande

Andra sidan upp När jag hade tröttnat på att vända jord tog Stina över spaden. Milou hade som vanligt missuppfattat allt och grävde på fel sida om brädan. På bilden är vi precis färdiga och Stina har slutat prata med mig.

Varenda granne i vår by har minst en maskin som skulle ha klarat av att kultivera marken som ska bli vårt nya odlingsland på mindre än 15 minuter. En John Deere på tomgång, en fyrhjuling på lågväxel eller en enkel jordfräs hade fixat det. Ändå valde vi att spadvända gräsytan. Det tog oss två dagar. Att handgräva 25 kvadratmeter låter inte så jobbigt. Men marken var stenhård och armerad med grova rötter. Träden hade skjutit in sina underjordiska grenverk på ren jäkelskap. Idag är det dagenefter och rygg och muskler värker. Och vi har säkert spätt på ryktet om att vi är paret som gör saker och ting lite krångligare än brukligt.

Hur som helst så är vi klara med fas ett av projekt: odling 2012. Förra året hade vi en liten bädd för färskpotatis. Stor som en pallkrage. Men i år har vi (läs Stina) tänkt att odla flera sorter och då krävs en större yta. Stina har plantor som sticker upp ur små krukor på varenda fönsterbräda i stan. Och de väntar på varmare väder och bra utejord att växa i. Men våra kunskaper är lite svaga på en del områden. Gjorde vi rätt som bara vände på jorden? Skulle vi ha skrapat av den övre ytan för att slippa få med (o)gräset i marken. Eller förmultnar det när det kommer upp-och-ner? Trädgårdsböckerna tiger.

Nästa steg blir att köpa ett ton matjord för att ”toppa” med. Sen har midsommarpotatisen första tjing på myllan.

Skulle allt skita sig har vi två handelsträdgårdar inom en radie av två kilometer.

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i odling, trädgård. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ny odlingsbädd i vardande

 1. Elisabeth skriver:

  Odla i kvadrat (ja alltså inte den stora då, utan mindre med gångar runt)! Har en bok (just nu utlånad till min hyresgäst Y., vi ska anlägga landen i pallkragar ”ihop”) om hur det går till och det verkar oerhört smart. Y. och jag gör lite högre bäddar, lägger duk eller tidningspapper eller annat i botten och gräver inte alls. Allt enligt bokens metod. odlar man i kvadrat får man mycket mer på mindre yta, typ…

  • torpetberget skriver:

   Vi gjorde som du beskriver när vi anlade den lilla kragen förra året. Med tidningar och allt. Men nu tyckte vi att det skulle krävas alldeles för mycket ny jord den stora ytan så därför hoppas vi kunna odla i den befintliga myllan. Och bara lägga ett tunnare lager ny jord ovanpå. Det har ju varit odling där tidigare.

 2. Elisabeth skriver:

  Boken jag har, tror jag. Slut hos förlaget i svensk version.
  http://www.bokborsen.se/Bartholomew+Mel-bok-till-salu-17756285_1.htm

  Trevlig sida om odling, som tar upp odling i kvadrat
  http://www.freewebs.com/yvonnes-jordnara/kvadratodling.htm

  • torpetberget skriver:

   Hmm, det låter inte så dumt. Vi har faktiskt funderat på hur vi ska kunna nå det vi odlat utan att behöva kliva i jorden för mycket. Kvadrater får det bli! Avgränsat med liggande brädor. Men inte 30×30 som bloggerskan skrev utan 100×100 eller vad det kan bli.
   Tack för tipset!

 3. Norrländskan skriver:

  Första året man nyodlar kan resultera i att potatisen får gångar = snäpparlarver(?). De bor tydligen i grässvålen. Bor själv på ett jordbruk och har flertalet ”maskiner” men gör det också på det svåra sättet. Fixa er en enklare kompost (allt från hög på marken till mer avancerad fungerar) där kan ni slänga grönsaksrens, kaffesump mm och det blir finfin jord år två att pigga upp grönsakslandet med. Bäst blir nyodling om man gräver ena året och bredsår ärtväxter (foderärtor) som man på hösten vänder ner .. sen börjar man odla år två, men vem har sån ”tid” att spendera?

  Lycka till! det blir säkert bra.

  • torpetberget skriver:

   Shit! Ytterligare en larv att hålla koll på, ha ha. Att anlägga en kompost låter som en bra idé. Men finns det ingen risk att den drar till sig gnagare som gillar att mumsa på avfall? Man får väl vara vaksam på vad man kastar kan jag tänka. Vi har funderat på att odla ärtväxter i en del av bädden. Men vi ska kanske öka den ytan lite för att göra som du säger. Bra tips där! :o)
   /Micke

 4. Lavin skriver:

  Fantastiskt arbete, fint dagsvärke det där… Såg att granarna såg lite hungriga ut, finns viss risk att de kör in rötterna och konkurrerar om näringen, så håll koll på dom. Granar är dock ögontjänare och kommer alltid låtsas oskyldiga.

  • torpetberget skriver:

   Hur håller man koll på granar? Ha ha ha. Speciellt när de är lite lömska? Ha ha. Vi har för säkerhets skull även anlagt odlingen bara fyra meter från en ung ek som säkert vill ha en slurk av regnvattnet. Vi får hoppas att den lilla bäcken som rinner utmed kanten ska klara av att transportera vätska till alla tre. :o)
   /Micke

 5. Lavin skriver:

  Nej det är svårt med finurliga träd, men när ni höstgräver så är det bra att ta några extra spadtag på trädsidan, så märker man om en invasion är förestående. Vet inte hur de märker att man gödslar, de har väl inget luktsinne? Ek? på det viset är det ju bra att de växer långsamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s