Stopp Olle!

Säfstaholm – tolv mil från sin urmoder.

Hade inte trädgårdsmästare Rydström råkat äta av äpplet som låg på marken framför hans fötter och sedan höjt rösten vid exakt rätt tidpunkt hade Bernstuge Olles yxa svingat genom luften och fällt äppelträdet den där sommardagen för 161 år sedan.

För så nära var det. Det kunde lika gärna ha varit den sista skörden av det gulröda äpplet som låg på gräsmattan i äppellunden vid Säfstaholms slott år 1851. C F Rudström hade gett order till Olle att rensa bort dåliga och oönskade träd med sin yxa. Och det var moderträdet till det som senare skulle bli känt som Säfstaholmsäpplet som yxans egg vilade mot. Resten är historia som man brukar säga. Trädet räddades och Säfstaholm har blivit en populär äppelsort även utanför Sveriges gränser. Moderträdet blev fridlyst år 1921. Och trots att det är nästan 200 år gammalt lär det fortfarande bära frukt. Trädet i Vingåker är kulturminnesmärkt och ett turistmål om ni skulle vara nyfikna, äppelsugna eller bara råkar ha vägarna förbi.

Ja där har ni ungefär historien om vårt nya äppelträd.

Men det var inte solklart att det skulle bli just Säfstaholm som skulle få ersätta det halvdöda äppelträd som vi sågade ner redan första sommaren vid torpet. I vårt liv händer inget av en slump har vi märkt. Vi har varit i kontakt med Hushållningssällskapet och fått tips om gamla äppelsorter. Vi har läst böcker och letat på internet. Ett tag var vi på det klara med att vi skulle välja ett landskapsäpple. Värmlands äppelsort är Stenbock och Dalslands, där Stina är född, Oranie. Oranie låg länge bäst till men så fastnade vi för historien och smaken av Säfstaholm.

Trädgårdshandeln har lovat att vi ska få frukt på vårt femåriga träd redan i år. Men då krävs det att någon av grannarna har ett träd med andra s-gener än vårt. För så fungerar det i äppelträdens avancerade sexliv har vi hört.

Håll tummarna för att älgarna låter det vara. Annars är vi 1500 kronor fattigare.

/Micke

Planteringsfakta: Gräv ett dubbelt så brett, och cirka 30 centimeter djupare, hål än storleken på den jordklump trädet växt i. Blanda den gamla jorden med ny enligt 50-50. Ställ klumpen i hålet på nygammal jord  så att den kommer upp i markhöjd. Fyll på med jord runt om. Trampa till och fyll ut med mer jord vid behov. Vattna. Klart! Enligt trädförsäljaren.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, odling, trädgård. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Stopp Olle!

 1. Sara skriver:

  Och en liten stödpinne månne? /Sara

  • torpetberget skriver:

   Jajjamensan! Det har den redan fått. Men den kom på plats efter det att Stina hade tagit bilden. Visserligen var det överkurs enligt handlaren eftersom de äldre träden redan fått en kraftig stam. Men vi ville vara på den säkra sidan.

 2. MrsUniversum skriver:

  ??????????? Torpet Berget, ligger det 12 mil från Säfstaholm i Sörmland? Jag trodde det låg i Värmland jag. Fattar nada. Av bildtexten 🙂

  • torpetberget skriver:

   Då får du ta en ny titt på kartan, ha ha. Värmlands sydöstra gräns ligger 12 mil från Vingåker där urmoderträdet står. I alla fall enligt Eniro. Och vårt torp ligger ytterligare två, eller möjligen tre, mil västerut. Så lite rätt hade du. Men bara liiite. :o)

 3. MrsUniversum skriver:

  Jojomen, ni har förstås rätt. Vilket otroligt smalt land vi bor i 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s