Som jag redan nämnt har jag påbörjat en trädgårdskurs. Den heter ”Att anlägga trädgård” och hittills har jag varit på två av fyra träffar.
Vår första uppgift var att göra en ritning över hur tomten ser ut nu. För att få en översikt men också för att ha som grund att skissa vidare på.
Frågan är bara hur mycket tid vi ska lägga på trädgården eftersom vi inte bor där. Det får inte bli en svårskött tomt. Bäst är att odla tåliga perenner med olika blomningstider. Men var ska vi plantera dem? Det enda vi grävt ner hittills är några rosor, en doftschersmin samt det berömda äppelträdet. Nu vill vi få dit lite blommor och bärbuskar också. Gärna gamla sorter.
Innan jag började kursen gjorde jag en lista över vilka växter vi vill ha. Den kommer nog att förändras men så här ser den ut.
Blommor:
- Akleja
- Fingerborgsblomma
- Humle
- Löjtnantshjärta
- Doftpion
- Syren (till en berså)
- Stockrosor
- Luktärt
Frukt och bär:
- Krusbär
- Vinbär
- Hallon
- Smultron
- Äppelträd
- Rabarber
Grönsaker och kryddor:
- Potatis
- Morot
- Ärter
- Sallad
- Timjan
- Rosmarin
- Dill
- Persilja
- Gräslök
- Oregano
- Mynta
Inte så många blommor än som ni ser. Myskmalva har jag odlat hemma i stan. Den ska jag plantera i en rundel framför entrén. Jag vet att det inte är en perenn men den doftar gott och lockar till sig fjärilar.
Det här året får bli en ”trial and error” sommar. Vem vet, nästa år är odlingsbädden kanske gräsmatta igen?
/Stina
Med en så bra tomtritning (till och med norrpil :-)) kommer nog växterna på lämplig plats. Trivs någon inte är det bara att flytta den eller förändra livsbetingelserna med jord, näring och sol/skugga. kanske är djur som gillar växterna svårast att mota bort – allt från liljebaggar till rådjur 🙂
Jag tror det bli bra!
Tack! Norrpilen får man inte glömma bort. 🙂
Du har rätt, det är alla hungriga djur som kan ställa till det i trädgården. Vi har några penseér i en kruka och hittills har de fått vara i fred från rådjuren. Jag tolkar det som ett gott tecken inför kommande blommor. 🙂
/stina
Fin skiss, en sån har jag också påbörjat. Skulle gärna gått en kurs dock och verkligen lärt mig hur man ska göra.
Vi hade stormhatt tidigare, de är så vackra men jag vågade inte ha kvar dem eftersom de är så gifitga och vi har barnen i trädgården.
Angående Myskmalvan så är den kanske ettårig men mina kommer tillbaka år efter år efter år och de blommar troget och tacksamt. Kanska är de som de självsår sig, otroligt fina och lättskötta är de iallafall.
Tack! Vi har också stormhatt. Den upptäckte jag först förra sommaren. 4-5 blommor som stack upp ur häcken. De är väldigt fina, men giftiga som sagt.
Jag tror myskmalvan är väldigt duktig på att fröså sig. Kul att höra att de kommer tillbaka. Det ser jag fram emot.:)
/Stina
En lättodlad torpblomma som jag älskar är blomsterkrasse som finns i massor av färger men de som är ljusgula ”Milkmaide” etc är helt underbara och passar med rosa, blått och lila. Dessutom de behöver inte förodlas!
Hej Norrländskan! Tack för tipset, det ska jag ta till mig. Blomsterkrasse är en klätterväxt precis som luktärt? Eller finns det olika sorter? Jag funderar på att göra en spaljé i ena änden av odlingslandet. Man kanske ska blanda luktärter, stockros och blomsterkrasse?
/stina
Hungriga kollegor kan också ställa till det när bären börjar bli mogna… Ser fram emot ett besök framöver! (Inte enbart för hallonens skull!) /Anna
Du är alltid välkommen Anna! Vår nästa vinkväll kanske ska bli där? 🙂
/Stina
Tack! JA!
Ja krasse kan klättra men är absolut snyggast om man låter den flyta ut ur en stor urna eller rabatt. Funkar dessutom jätte bra att sätta i kanten på komposten eller nått annat hörn man inte tycker är så snyggt – för de kan välla fram i rik mängd av snygga blad och doftande blommor. Fryser bort vid frost så man behöver aldrig vara rädd ”att de ska ta över”. Det finns buskkrasse, slingerkrasse och fjärilskrasse (den som passar bäst i spalje). Buskkrassen och slingerkrassen finns i en massa färger men själv tycker jag att de ljusgula (milk maide/moon shine etc) är snyggast (smaken och baken) – är förövrigt en slingerkrasse. Krasse blommor bäst mot sensommar/höst, luktärtor blommar tidigare. Såg att du ville så dill – den kan vara svår ibland att få att gro bra sen kan jordloppor ta kål på den, men … ge inte upp för den kan du så lite pjöttar här och där bland annat med blommor blir krondill jätte snyggt och doftande. Om ni gillar gröngula färgsättningen så köp jättedaggkåpe plantor och sätt som kant till pioner, löjtnatshjärtan och aklejor =dödssnyggt! Brukar finnas stora krukor av daggkåpa till bra pris – de går att dela på med våld eller kniv och sättas i små tofsar – kantväxt billigt ;).
Som du hör längtar jag till mera vår – officiellt gick tjälen i helgen -suck!
Oj, vad många bra tips! Tack så mycket. Kan jag anlita dig när jag ska göra en rabatt? 😉
Jag gissar på ditt namn att du bor i Norrland, ;), där är det väl snöstorm idag lördag? Inte så kul kan jag tänka mig. Jag hoppas vintern håller sig borta från Värmland så vi kan börja friså lite. 🙂
Stina
Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget