Flaggan i topp, det blev en med – knopp!

Oj, så länga jag har väntat på den här dagen. Äntligen har flaggstången kommit upp efter nästan ett år på bockar. En vimpel

Oj, vad en flaggstång gör en gårdsplan till så mycket mer än bara än en – gårdsplan.

vajar nu friskt i vinden på Berget. Jag minns att jag redan som liten önskade att min pappa skulle köpa en flaggstång till vårt hus. Jag tyckte att det såg högtidligt ut när vi var på kalas och en stor flagga signalerade att det var något speciellt över dagen. Varför var inte vi värda att flagga för, tänkte jag? Men det blev aldrig någon stång eller flagga vid vårt hus. Fast jag slutade aldrig att vara avundsjuk på de som hade en. Det gjorde alltid festligheterna lite festligare. Och det var en signal till alla runt omkring att det var något på gång. Om det inte var en vanlig sketen flaggdag förstås.

Men nu har vi fått upp vår egna partystång. Och gissa om vi ska flagga. Jag har redan letat på olika webbsidor efter flagg-arrangemang. Än så länge har vi bara en vimpeln. Vi läste någonstans att en vimpel med kors inte hade någon förankring i den svenska historien så den gick bort. Istället blev det en vanlig randig trekant i gult och blått.

När jag var liten, för att göra en ny återkoppling, ville jag ha en treuddig flagga. De var häftigast tyckte jag. Gärna med riksvapnet i mitten. Om det berodde på en tidig släng av hybris, eller om jag bara var naivt inspirerad av svensk stormaktstid, vet jag inte. Men det var säkert ytterligare en av anledningarna till att pappa aldrig köpte någon flaggstång. Nu är jag mer modest i mina önskningar. En vanlig fyrkantig flagga duger gott. Då slipper vi problem med hovet också.

Men vi är lite sugna på en uppsättning signalflaggor för att kunna göra – stor flaggning. Det betyder att man hissar upp en lina med signalflaggor under den vanliga flaggan och fäster ändarna i marken. Det är visserligen ursprungligen en internationell utsmyckning av båtar, med anor från 1500-talet, men det är jäkligt festligt. Och vi har en liten roddbåt på nästan fem meter som ligger på gräsmattan så lite sjöfart finns det på torpet. Skulle någon opponera sig får vi väl knyta ändarna i fören och aktern och hoppas att det räcker. Men är det torpigt 1800-tal? Absolut inte. Pust…

Visste ni förresten att:

Vi bultade fast flaggstången vid en 120 mm u-balk med två kraftiga klämjärn. Och än så länge står den rak som en fura. Trots att den är en gran.

 • En flaggstång ska vara en tredjedel högre än huset.
 • Flaggans längsta mått ska vara en fjärdedel av flaggstångens längd.
 • Historiskt var det bara båtar som använde sig av flaggor. Det var först i slutet av 1800-talet som Oscar II, vem annars, bestämde att slottet skulle ha den svenska flaggan hissad när kungen var ”hemma”.
 • En lag om hur en svensk flagga skulle se ut kom först 1982. Och enligt paragraf 1 står det att: Sveriges flagga är blå med ett gult kors. Korset är vinkelställt mot flaggans kanter.
 • Färgerna har inget med blå himmel och gula rapsfält att göra utan är hämtade från riksvapnet. Korset är inspirerat av danska Dannebrogen.
 • Unionsflaggan med Norge kallades i folkmun för ”sillsalladen”.
 • Sveriges äldsta flaggstång står i Askersbyn i värmländska Sunne och restes 1896. Virket är daterat till 1700-talet.
 • Torpet Berget fick sin första flaggstång 2012.

Ja, ja visste väl det.

Osäker källa: Internet

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, exteriör, trädgård. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flaggan i topp, det blev en med – knopp!

 1. MrsUniversum skriver:

  Hela inlägget andas glädje! Roligt att drömmen slagit in.
  Själv gifte jag mig till en järnflaggstång inkl flagga. Av polyester. Så ärvde jag farmors bomullsflagga. Jag gillar färgerna på bomullsflaggan bättre, mer mättade. Den åker upp då det är superduperfest. Men polyesterflagga vajar bättre även om det blåser lite.
  Och på toppen en knopp som jag förgyllt själv efter att ha tappat linans ena ände så vi var tvungna att hala hela långa tunga stången 😉

  Grattis till er gårdsplan med ståtligt festlig flaggstång!

  • torpetberget skriver:

   Tack! Ja, det blev verkligen ett lyft även för huset. Vi köpte en stor flagga, i polyester, i fredags. Men nu blev vi avundsjuka när vi läste om din bomullsflagga, ha ha. Att ha en extra finflagga i bomull vore häftigt. Det tål att tänkas på…
   Att polyesterflaggor skulle röra sig bättre när det är dålig vind har jag aldrig tänkt på. Men det beror väl på att bomullsflaggorna är så mycket tyngre antar jag. Vår knopp fick förbli oxiderad mörk. Vi funderade på att förgylla, kanske läste vi om det på din blogg, men det blev inte av.
   Ha det gott!
   /Micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s