Tre lager färg

Färgen har nog torkat. Men än så länge är det ulltofflor på. Finns det sockiplast till hundar?

Projektet ”måla köksgolv” blev inte så omständligt som vi först hade befarat. Golvet var ju relativt nyslipat och eftersom vi inte hade satt upp några golvlister behövde vi inte ens maskera med tejp. Så det var bara att städa och rensa ut möblerna innan golvet kunde bestrykas.

Första lagret färg tunnade jag ut med 40 procent terpentin. Slurp! Golvet sög åt sig färgen snabbt och torkade på mindre än ett dygn. Andra lagret spädde jag ut med cirka 20 procent terpentin innan penslingen. Nu var golvet mer mättat och det fick torka i 4 dygn. Färgen var visserligen torr mycket tidigare men eftersom golvet ska tåla mycket stryk (!) ville vi vänta lite längre mellan målningarna för att vara på den säkra sidan. Tredje och sista lagret målade jag oförtunnat. Det vill säga med ren linoljefärg. Och först då slutade kvistschellacken att lysa igenom och golvet såg ut som vi hade tänkt oss. Därefter bommade vi igen köket under en hel vecka – och ägnade oss åt trädgårdsarbete istället.

Men i helgen var golvet färdigt och det var åter dags att ställa i ordning i köket. Men det var med en viss vånda vi bar in spis, kyl och möblemang igen. När golvet är nytt och fint vill man inte råka skrapa eller göra tryckmärken i det. Därför fick stolar, bord och soffa egna tofflor i form av möbeltassar.

Nu känns köket mer enhetligt. Och det bästa av allt är att vi inte längre behöver oroa oss för att spill ska bli fläckar som tränger ner i träet och bli bestående. Ett målat golv är mer stryktåligt och betydligt mer lättstädat än ett trärent. I alla fall om man vill slippa vänta på att det ska få en yta värdigt ett ”skurgolv. Vilket tar år av skurning.

Nu är rödvinsförbudet upphävt – skål!

/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i färg, interiörer, köket, köket interiör, linoljefärg, terpentin. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tre lager färg

 1. Hanna U skriver:

  Jösses vad snyggt!

  Detta måste vi också göra, det ser så fräscht ut.
  Tack för kommentaren i min blogg.
  Det där med att sätta skivor för fönstren tills man gjort i ordning dom var ett bra tips!
  Det ska vi verkligen ha i åtanke.

  mvh//Hanna

  • torpetberget skriver:

   Hej Hanna!
   Ja, det blev stor skillnad att inte ha några trärena ytor i köket. Egentligen gillar jag såpskurade golv, men det tar så himla lång tid innan de får den där hårda ytan. Men i köket är det bättre att ha ett målat golv.
   Det är ju bra att sätta för fönstren, man slipper till exempel få in insekter och fåglar i huset. Hoppas fönsterrenoveringen går bra!
   /Stina

 2. Anna Sjöström skriver:

  Så fint det blev! Jag kan nog sticka små sockor till Milou… Har fått en massa garn av Eva, så hon kan få flera uppsättningar!

  • torpetberget skriver:

   Anna, jag säger bara: Yarn her up! (Milou alltså, inte Eva). 🙂 Och eftersom golvet är målat är ju vår vinkväll räddad. Då kan du söla bäst du vill, haha!
   /Stina

 3. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

 4. rolfnikula skriver:

  japp – det finns sockiplast för hundar 🙂 Något som vi upptäckte när vår gårdshund skadade tassen och blev sydd. Kan inte påstå att han gillade det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s