
Ser det ut som vi vet vad vi gör? Haha, tänk om!
När det gäller trädgårdsbestyr är det trial and error som gäller för oss.
Vad är väl ett gammalt torp utan en humlestör? Ingenting om ni frågar oss. I våras, när vi beställde fröer från vår supplier, kom därför en påse humlefröer med i paketet. Men att odla humle visade sig vara helt fördömt. Jag försökte så i små plastkrukor med såjord men inte ett endaste litet tecken på grodd. Total öken. Undrar vad jag gjorde för fel?
Därför fick handelsträdgården hjälpa mig med en uppvuxen planta i stället. 0-1 till humlen.
Men klätterväxten ska ha nåt att växa på också. Först funderade vi på en tredimensionell figur, med virke från brädgår’n. Men det kändes inte rätt med en pyramid i vår trädgård.
Så tanken föll då på en av vindfällorna som pappsen sågade upp i vintras. Bland annat en gran. Och klok som han är sågade han av tre meter av toppen på granen. ”Det är alltid bra att spara på störar”, var hans visdomsord. Så rätt han fick.
Hade vi nu varit två rediga personer så hade vi kanske gjutit fast stören, eller stulit Mitt Universums smarta lösning med armeringsjärn (se här). Men så blev det inte. Vi orkade inte blanda till cement och vi hade inga armeringsjärn inom räckhåll.
I stället vände vi oss till elementet eld. För flera år sedan, jag tror det var första säsongen av Sommartorpet, brände snickaren ändarna när han gjorde grindstolpar. Alltså, han brände den nedersta delen som skulle ner i marken för att förhindra röta. Tror jag.
Klart värt ett försök, tänkte vi! Så fram med tändvätskan och grillkolen. En halvtimme senare stod vi och eldade på en tre meter lång granpinne.
Om det funkar? Ingen aning, det lär väl märkas om ett par år.
Nu är både stör och humlen i backen och Micke har redan börjat fundera på hur svårt det kan vara att göra egenproducerad öl…
/Stina
P.S Visste ni att humle kan växa två decimeter (!) per dygn. Då lär det inte dröja länge innan stören är täckt.
Apropå humle. Min käre makes farfars far var humleodlare- och humlehandlare, i Gardelegen i Tyskland, i i början av förra seklet. Herbert när också drömmar om ett eget mikrobryggeri för öl… Micke och han kanske ska slå sig ihop? Fast vi har ju ingen humlestör förståss att odla mot. Kanske borde skaffa en sån?
Haha, ett mikrobryggeri – det vore något det! Men jag tror att det krävs mer en än stör. Om det inte ska kallas nanobryggeri kanske. 😉
Det är superfint med störar till humle men trist när de ruttnar bort. Vi satte ner tre stycken som var ca 3 meter också på förra gården och på ett år var allt under jorden borta. MEN nu eldade vi inte på dem vilket ska hjälpa och vi tog gamla störar vi hittade i en hög ute. Nästa gång kommer vi dock låna (tycker låna låter bättre än stjäla ;)) MrsUniversums lösning.
Sen ett tips, iår kan ni nog låta humlen växa fritt men sen när den tagit sig ordentligt måste ni ta bort skott och ansa den för annars klättrar den upp de där tre metrarna på ett par veckor och sen kommer den inte längre utan blir som en stor klump längst upp och det är inte alls snyggt. Det är så svårt att ta bort när den börjat växa på våren men det lönar sig verkligen.
Tog det bara ett år innan allt ruttnat? Vår stör kommer alltså vara en halvmeter lång om några år? Haha! Det går ju inte, vi får se hur hållbar vår eldningsmetod annars är nog Mrs Universums lösning är den mest hållbara
Just nu är vi väldigt otåliga och vill att den ska tokväxa. Men det låter inte så fint med en klump längst ner kanske. 😉
Jomen, ni gör rätt. Att svedja är ett klassiskt sätt att förhindra räta i trä under jorden (eller för den delen träbjälkar som muras in i vägg). Svedjer gör man också granstörar till trägärdesgårdar. Vi har svedda ekstolpar som håller armeringsnätet kring kökslandet. Efter sex år har de inte ruttnat 🙂
Lösningen med armeringsjärn funkar bara om man har stöd för störarna ovan jord.
Jag gissar att er humleplanta mår förträffligt!!! Lycka till!
Härligt att höra från någon med erfarenhet! Då kanske vi gjorde rätt ändå. Frågan är hur mycket man ska bränna. Vi eldade bara så att ytan blev svart. Det kanske var för lite? Den som väntar får se… 😉
Jag såg precis det på sommartorpet, nåt av de gamla avsnitten när snickaren gör grindstolpar. Jag förväntade mig dock att se en bild av Flaggan! Tänkte att den skulle bli invigd på stora flaggadagen!
Det kanske även fungerar med att tjära ändarna? Det får vi testa någon annan gång. Och håll ut, det kommer en flaggbild i nästa inlägg. 🙂
Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget