Vi väntar på offerter – och lite annat

Koltrasten tyckte det var en bra ide att förlägga sitt BB till torpet och snickarboden. Det tyckte inte vi. Eftersom mamma koltrast hade skitit på allt som fanns där inne. Så fågelboet och äggen förflyttades till fönsterbänken på verandan istället. Hon kommer nog över det.

Nu har det varit stiltje på torpet ett tag. I alla fall om man ser till reella arbetsinsatser. Men vår planering har haft vind. Vilket betyder att vi har satt andra i arbete istället.

Färskpotatis till midsommar? Det hade vi tänkt. Men icke. Bara fingerborgstora knölar har hunnit fram än så länge.

Minns ni att vi köpte en vattenpump förra året? En stor gul pumpautomat från Kärcher. Den som vi hade tänkt att använda till vår grävda brunn för att få in vatten till köket. Det var en bra idé – om inte brunnen hade sinat innan vi hann få den inkopplad. Nu har vi gjort ett nytt försök. Men den nya planen var betydligt enklare. Nu ville vi bara förflytta vattnet från brunnen till odlingsbäddarna. För att slippa springa med spannen fram och tillbaka. För det har vi redan tröttnat på. Men även nu var det eko i brunnen. Trots att sommaren knappt har börjat. Därför har vi tvingats ta fram vår nödplan. Den som vi bara skulle använda om slagrutekursen på Medborgarskolan var fullbokad eller nedlagd – brunnsborrning. Vi har pratat med två firmor om saken. En trevlig och en otrevlig. Och nu väntar vi på offert från båda så vi kan ta ställning till pris och leveranstid. Om vi har förstått saken rätt så är djupet en tung parameter när man pratar om borrpriser. Vår närmaste granne har ett borrhål som är 70 meter djupt. Vilket vi trodde var ganska normalt. Men i helgen, när vi var på midsommarfirande i Dalsland, pratade vi med två par som hade borrhål som bara var 28 respektive 34 meter djupa. Och som fungerade ypperligt. Vi hörde också skräckhistorier om de som hade borrat ännu djupare, mer än 70 meter, och fått upp saltvatten ur hålet. Hur kul är det när man betalat 30-40-50 tusen kronor?

Vi har även kontaktat en plåtslagare som håller på och bygger ett skydd till vår skorsten. För att mota regnvatten och för att hålla fåglarna borta från piporna. Vi har även beställt två gnistplåtar till golven framför vedspisen och kakelugnen. Plåtarna var det inga konstigheter med. Fyrkanter med runda hörn. Men skorstenskåpan pratade vi länge om. Vi hade funderat på en kryssbockad plåt på hörnben. Men det tyckte plåtisen var fel. Istället skissade han på en låg, väldigt låg, prärievagn. En sån där halvmåne ni vet. Och vi höll med. Den såg nättare ut på vårt hus. Hoppas han hinner klart den här veckan. För på fredag är det semester!

Om det blir några pengar över.

/Micke

Det här var en oväntad växt i vår odlingslåda. Från pinnarna som vi sågade ner i skogen och byggde spaljé till bondbönorna av har det börjat växa nya grenar och blad. Borde inte ställningen vara död? Det var en enveten rackare.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, djur, odling, trädgård. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s