Plåtat – igen

Plåtslagarporr!

Innan vi visste ordet av hade ”Tin man” bromsat in sin pickup på grusvägen och klättrat upp på taket med sin verkstadstillverkade skapelse och skruvat fast den på skorstenen. Och nu har vi ett bågformat regnskydd i finaste hantverksbockad plåt. Tack för det Kefre plåt. Att han också hade hunnit tillverka två gnistplåtar, exakt efter våra önskningar, på en vecka känns plötsligt som en självklarhet. En till vedspisen och en till kakelugnen. De ska förhoppningsvis rädda oss från framtida gnistbränder, men också göra sotar’n nöjd.

Regnskyddet däremot är mer av ett fågelskydd. För vi har besök av fåglar som slänger lystna blickar ner i ventilationspipan varje vår. Och för två år sedan hörde vi fågelpip i kåpan över vedspisen så vi vet att dom redan hittat dit. Men nu är det slut på det.

När vi hunnit elda lite, så den vita insidan på ”prärievagnen” blivit sotsvart och fin, är allt perfekt.

Nu väntar vi bara på att nästa hantverkare ska bli klar. Och jag kan läcka lite och meddela att det ser vääldigt bra ut än så länge. Men mer om det senare.

En liten ”facebook-uppdatering” kan jag göra här på bloggen också. Vi har varit i Skagen den här veckan och tittat på massor av fina hus. Bland annat konstnärsparet Michael och Anna Anchers vackra hem. Danmarks norra del är full av gula kompakta hus utan takutsprång toppade med cementerat enkupigt taktegel. ”Cementlimmade” för att de inte ska blåsa av antar vi.

Men kunde vi ta med oss några idéer hem?

Nej.

/Micke

P har inte gett sitt medgivande till att vara med på bild men det struntar vi i. Efter så mycket beröm får man tåla lite.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, köket interiör, murstock, vedspisen. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Plåtat – igen

 1. Marie skriver:

  En sån där plåt får vi nog fixa till mammas hus. Hon har haft oväntat besök. Likmaskar som ramlade ur köksfläkten och ner på spisplattorna. Lite extra krydda i grytan…..

  • torpetberget skriver:

   What! Det låter ju hur äckligt som helst, ha ha. Vår ventilationskanal är blockerad med en plåt vid spiskåpan. Som vi har funderat på att avlägsna. Men efter din kommentar vet jag inte om vi någonsin kommer att våga ta bort den, ha ha.

 2. Eddie Persson skriver:

  Världens bästa plåtslagare!

  • torpetberget skriver:

   Ha ha, om han är världens bästa plåtslagare kan jag inte gå i god för. Men P är en en väldigt skicklig yrkesman och till råga på allt trevlig. Vilket inte är fy skam.

 3. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s