Kan du verkligen lita på de bloggar du följer?

Bloggare kallar sig gärna för skribenter eller publicister. Utan att ta något ansvar för vad de skriver. I dagens internetbaserade mediavärld tror alla att de är journalister. Men hur är det egentligen med den saken? Kan du verkligen lita på att det du läser är sant?

För en månad sedan ändrade vi kontaktrutan på vår blogg vilket gjorde det möjligt att nå oss personligen. Det har resulterat i att ett flertal företag kontaktat oss med tvivelaktiga förslag.

Ett företag i fönsterbranschen ville till exempel publicera ett ”sponsrat gästinlägg”. Vi fick ett utkast som handlade om hur man skulle kunna göra vitrinskåp av sina gamla fönster med hänvisning till Martin Timell och Ernst Kirchsteiger. Med en outtalad baktanke om att man skulle köpa nya istället. Om vi hade publicerat inlägget skulle vi få tio procent i rabatt på företagets sortiment.

Vi tackade nej!

Nästa mejl var mer upprörande. Det kom från ett marketing-företag som ville att vi själva skulle skriva ett inlägg som handlade om hur vi på kvällarna satt i torpet och spelade online-poker på en namngiven pokersida. Ett ”hittepå”-inlägg alltså. För det skulle vi få 700 kronor insatt på vårt konto.

Vi tackade bestämt nej!

Alla förfrågningar förklarar många konstiga inlägg vi själva läst på bloggar vi följt. Vilket nu i efterhand gör oss förbannade.

Därför kan vi med stolthet säga att det ni läser här på Torpet Bergets sidor är skrivna helt utan påverkan från någon annan än oss själva. Vi skulle aldrig låta oss styras i någon riktning. En ren annons, klart avskild från resten av texten, är okej. Då kan du som läsare själv välja att bortse från den. Men det vi skriver i våra inlägg är garanterat fritt från reklam.

Om vi nämner att en hantverkare är duktig beror det på att vi tycker att hantverkaren vi just anlitat verkligen var duktig. Inte för att vi fått någon typ av rabatt. Det garanterar vi. Vi söker själva ofta på nätet när vi tänker anlita någon till ett jobb. Och då förutsätter vi att det vi läser är seriösa omdömen. Vilket också betyder att om en hantverkare som jobbat hos oss är kass, kommer vi att skriva det.

Med andra ord: Det du läser här är på riktigt.

Men hur resonerar andra? Tänk på det när du läser dina favoritbloggar.

Var kritisk i ditt nätläsande.

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Kan du verkligen lita på de bloggar du följer?

 1. MrsUniversum skriver:

  Fortsätt det goda jobbet!

 2. torpetberget skriver:

  Mrs U: Tack! Jag hoppas att du menar i vår kamp mot oseriösa bloggare. 🙂

 3. Anna Sjöström skriver:

  Hur skulle det se ut i er blogg? ”Vi skyndade oss att måla klart och struntade i att vattna grönsakslandet eftersom vi båda längtade efter att få sätta oss vid ett parti nätpoker. Vi känner verkligen att nätpokern har förbättrat livet här i torpet avsevärt. Nätpokern är både avkopplande och kul och dessutom har vi blivit snyggare på köpet.*”
  Heja er som struntar i sånt!

  * Omöjligt eftersom ni redan är så snygga, men i ett sponsrat inlägg kunde ni väl ljuga lite till.
  /Anna

  • torpetberget skriver:

   Ha ha, precis! Till råga på allt har vi radioskugga vid torpet. Det finns inte ens 3G. Om vi inte tar med oss dator, eller telefon, och sätter oss på en stor sten vid vägen. Men den har Stina redan mutat in och döpt till Facebook-stenen.

 4. Cecilia skriver:

  Inte alltid alldeles enkelt påstår jag… jag har en kontakt som har promotat en eller annan grej i sina bloggar – so far är jag helt övertygad om att omdömet är ärligt ochj hennes eget – MEN det är tydligt att hon blivit ombedd att testa grejorna ( i det här fallet träningsvideos och träningskläder) och att hennes arvode varit att få behålla grejorna.

  Om någon skickar er något litet verktyg och säger – ”vi läser er blogg och tycker att ni verkar ha behov av den här lilla pluttimojängen, var så god!” Och så testar ni pluttimojängen och upptäcker att ni sparar sex timmars jobb på den – är det ok att skriva det då?

  It´s a jungle out there…

 5. TorpSara skriver:

  Tycker nog inte att det är en djungel. Testar man en grej och gillar så skriver man väl just det: Jag fick en grej tillsänt mig, testade den och gillar den. Om man vill ställa upp för företaget, vilket jag för övrigt tycker är ett gratisgöra (snudd på) som ingen borde säga ja till.

 6. torpetberget skriver:

  Förlåt för att vi inte svarat tidigare men vi har semester och bara sporadiskt internet i torpet så vårt bloggande är grymt lidande, ha ha.

 7. torpetberget skriver:

  Cecilia: Hej i djungeln, ha ha. Jag förstår också att det finns en gråzon men tror att många har svårt att inte skriva positivt om något man fått. Men okej. Om vi skulle få en ”pluttimojäng”, vem skulle inte vilja ha en så´n?, utan några krav på ett positivt blogginlägg, skulle jag gladeligen ta emot den. Men också gladeligen välja att såga den om den inte gjorde mitt jobb lättare. So far so good. Men i det här fallet rörde det sig om ett betalt önskemål om att vi skulle ljuga om något vi aldrig skulle syssla med. Spela meningslös nät-poker i torpet. Vi som knappt har ett bredband som fungerar. Det är inte inom gråzonen utan ren och skär lurendrejeri.
  /Micke

 8. torpetberget skriver:

  Sara: Hej. Du har själv svarat på frågan. Att företag skickar saker till dig som bloggare beror på att det är otroligt mycket billigare för ett företag att nå sina kunder den vägen än att annonsera. Om de kan få en enda bloggare, med många läsare, att skriva positivt om en sak så har de tjänat massor av pengar. Att de på köpet får en, till synes, positiv bedömning från en privatperson är mycket, mycket, mer värt än en betald annons i en tidning. Eftersom det du skriver i din blogg Sara är mer trovärdigt än vad ett företag skriver i en annons. Du är ju, förhoppningsvis, oberoende. Således är ditt blogginlägg mer värt än en annons i en tidning. Men får du betalt därefter – nej.
  Okej, om du skriver att du fått en produkt skickad till dig, och sen berättar ärligt (!) vad du tycker om den, så är allt okej. Enligt mig alltså. Men alla gör sina egna val ;o).
  /Micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s