Odling och goda kakor

Sallad på steroider. Vi lovar att den här odlingen är strikt ekologisk. Men det är något lurigt med den värmländska myllan…

Ni minns säkert att vi för ett par månader sedan petade ner diverse frön och sättpotatis i vårt nya land. Sen blev det juni och regnet

Knäpp larv som gillar både potatis och rödlök.

öste ner. Vår oro för att inte kunna vattna med vår torra brunn var alltså helt obefogad. Istället blev vi oroliga för att allt skulle ruttna bort.

Potatisen, Red Duke of York, visade sig inte vara så tidig i år. Den är färdig först nu. Vi som trodde att den skulle vara klar och ätbar till midsommar. Som den var förra året. Vad det beror på har jag ingen aning om.

Vi odlade även bondbönor och de är på gång, men är inte riktigt klara än. Dillen likaså. Den tog god tid på sig men kommer säkert att bära kunglig dillkrona lagom till kräftskivan.

Rödlöken verkar vara en favorit hos knäpparlarven. Jag har dragit upp några lökar och de ser ut som om man skjutit på dem med Gyttorps hagelammunition. Men vi satte rätt många så jag hoppas att några får vara i fred.

Sockerärter däremot visade sig vara väldigt lättodlade. De skördar vi nu och de är riktigt goda.

Något som växt rejält, dessutom på höjden, är huvudsallaten Maikönig. Jag som trodde att sallat bara blev som kuddar, typ. Men

Fina runda, eller fyrkantiga, drömmar med smak av rostad havre.

närå, den här ser ut som om den blivit uppstammad. Kanske beror det på att vi inte gallrat ordentligt. Jag läste någonstans att man kan skära ner den till de nedersta bladen så tar den sig igen. Den börjar dessutom gå i blom och då är risken att bladen blir beska.

Mina två fina rader av morot blev – en planta! Var resten tagit vägen vet jag inte. Antingen har morotsflugan mumsat i sig dem eller så har jag rensat ogräs lite för hårt, ähum.

Vi har en hel del kvar att lära oss om grönsaksodling…

Tyvärr skiner inte solen varje dag på semestern så häromdagen blev det kakbak i stugan. En riktig värmländsk delikatess – skrädmjölsdrömmar.

För er som är utsocknes är skrädmjöl rostad havre, en teknik som finnarna tog med sig när de invandrade på 1600-talet. Skrädmjöl används vanligtvis till nävgröt. Men passar även utmärkt till söta kakor.

Mumma!

/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i odling, trädgård. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Odling och goda kakor

  1. Christina skriver:

    Ska försöka spara några till du kommer tillbaka från semestern! Om de nu håller sig. Annars får det bli en ny sats. Det är min tur att bjuda tillbaka. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s