Skål!

Fint ska det va´! Vatten ur ett Gardena-munstycke kan för en oinvigd te sig lite billigt. Men för oss är det som om det vore Champagne i slangen.

Glöm Ramlösa. Glöm Loka och norska Imsdal. Nu har Berget fått sitt eget källvatten!

Det kan hända att vi överdriver lite. Men att få vatten från underjorden upp till vårt torp känns som ett mirakel. I flera år har vi kånkat på 20 liters vattendunkar hemifrån. Fyllt kylen med mineralvatten varje gång vi handlat för att inte riskera att behöva gå törstiga. Och varit översvallande tacksamma för att P och hans missionshus låtit oss hämta vatten när det ändå tagit slut.  Men nu finns allt i en enkel kran på väggen. Halleluja!

En grästom gata mellan borrhålet och huset skvallrar om vad som hänt.

Men det hela gick fortare än vi hade planerat. I början av semestern ringde vi runt för att höra vad det skulle kosta att djupborra en brunn. Mest av nyfikenhet. Vi hade pratat om att borra innan möjligheten till rotavdrag skulle försvinna. Inget tyder på det, men man vet ju aldrig.

Priserna skilde sig dramatiskt åt. Det stora borrföretaget i Karlstad, vilket är vår närmaste storstad, ville ha 53 000 för jobbet. Efter rot. Vår lokala brunnsborrare visade sig vara nästan 20 000 billigare! Det lät alldeles för bra för att vara sant. 20 000 tusen kronor? Det måste bero på sämre maskiner, sämre borrhål, dålig inkoppling och allmänt dålig service, tänkte vi. Inget visade sig vara sant. J på Kristinehamns brunnsborrning hade nya fina maskiner och mängder av erfarenhet. Att J även visade prov på social kompetens var en extra bonus. Efter bara en vecka var borrkronan igång och när maskinen borrade som bäst, och vi var på semester i Danmark, skickade J bilder från sin mobiltelefon som visade vad som hände. Kul! Två dagar senare hade vi vatten i ett rör på tomten.

J hade hittat vatten på 54 meters djup men fortsatte att borra till 63 meter. I början var vattnet gult och innehöll gruspartiklar. Men ju mer vi spolade blev det renare och nu är dricksvattnet kristallklart. Hoppas laboratoriet tycker likadant. Vi har inte hunnit skicka in proverna än. Under tiden gör vi fälttest och dricker som om det vore okej.

Nu står en liten hydrofor på 30 liter på golvet i förrådet och en enkel kran, eller snarare en ventil, sitter på ytterväggen. Det är steg nummer ett. Men önskemålen växer och en kran i köket har nämnts. Och eventuellt, kanske, förhoppningsvis… varmvatten.

Vad hände med det enkla livet på landet?

/Micke

P.S Vi måste berätta att det fasta priset vi fick från brunnsborraren visade sig vara fel. Typiskt – tänker ni. Och så tänkte vi med.  Men de 33 163 tusen kronor som offerten låg på landade till slut på – 32 412! Vilket är nästan tusen kronor billigare! Respekt.

Eftersom torpet står ouppvärmt under vintern måste vi tömma systemet på vatten varje höst. Säkerhetsventilen, den lilla blå plasthatten t h, hamnade över elkontakten. Vilket inte är optimalt. J har lovat att montera ett skvallerrör för att lösa problemet, men det verkar dröja. Under tiden har vi frihetsberövat J´s spade.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, köket, vatten. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Skål!

 1. Elisabeth skriver:

  Oj oj! Här händer det saker! Att ha hus är aldrig gratis, alltid är det nåt nytt som kostar pengar… Ett tips jkan vara att skaffa en genomströmningsvärmare när det blir dax för varmvatten. Då slipper ni varmvattenberedaren som tar plats och ska stå med varmvatten och dra ström. Det hade vi i stallet förut (att den gick sönder och nu har ersatts av en varmvattenberedare som vi fått av en kompis är ju en anna sak). Köp inte en för liten bara. Kom just på att ni kan ha en som ”matas” med 5-kr, typ som på campingarna förr, så blir ni inte så lata och bortskämda utan duschar snabbt där ute i ”buschen” ; )

  • torpetberget skriver:

   Elisabeth: Vi har tittat på genomströmmningsvärmare men har läst oss till att de är svåra att reglera och på tok för dyra. En enkel varmvattenberedare är billigare. Och med en sådan kan vi leda varmvatten både till köket och till uteduschen. En variant med myntinkast vore kanske en bra idé, ha ha. Men jag tror att vi istället skulle välja att stänga av varmvattnet helt när vi inte är på plats. Men som sagt; vi har inte bestämt oss än.

 2. Sophie skriver:

  Wow! Stort grattis till vardagslyxen!! Och vilken vansinnigt underbar bild på er! 😀

 3. Viola_T skriver:

  Kranvatten är människans bästa vän? Njut för fulla muggar!!!

 4. Anna Sjöström skriver:

  Rolig bild. Man undrar ju om det verkligen bara är vatten ni skålar i? Lite orolig, dock… ni tänker väl inte göra torppraktikanten arbetslös…?

 5. Anna Sjöström skriver:

  Har de nya arbetsuppgifterna nåt med duschen att göra? Testa hur länge man kan duscha iskallt innan man tuppar av…?

  • torpetberget skriver:

   Hmmm, uppdraget låter lockande men…nej. Vi har tänkt att du ska få slå ängsgräset med lie istället. Ett livsviktigt törparjobb på 1800-talet. Och ett utmärkt uppdrag för en hagförsing.

 6. Sara skriver:

  Hej! Vi är också på G med brunnsborrning (åtminstone teoretiskt). Skall få besök och offerter av två firmor. Har ni något tips på vad man skall tänka på? Sara (som fortfarande litegrann fasar över det kommande hålet i plånboken)

  • torpetberget skriver:

   Det enda vi kan säga är att man bör se till att man jämför päron med päron. Och med det menar vi att det är exakt samma saker man bedömer i de båda offerterna. Vi sa att vi ville ha vatten indraget, med en hydrofor i kallförrådet och en fungerande kran på uteväggen. Med en förberedd värmekabel i fall vi vill ha vintervatten senare. Vår firma ville också ställa dit en container för att ta hand om borrkaxet som kommer upp ur hålet. Jag vill minnas att det var ganska dyrt. Vi sa att vi själva skulle sörja för bortforslingen av stenmjölet och det var ett bra beslut. Kaxhögen var inte alls betungande att ta hand om. Vi spred ut det bland buskar och gräs i en del av trädgården som inte är prioriterad och nu är det nästan borta. Om man tycker att det är dyrt kan man ta det i etapper. Borra nu och sätt in en enda fungerande kran. Dra rör, montera varmvattenberedare och fixa kran i köket senare. Så har vi tänkt göra.
   Be om ett fast pris på jobbet. Det enda som kommer utanför den offerten i så fall är bara priset för foderrören ner till berget. Det kan variera en hel del. Men det är ingen stor kostnad i sammanhanget.
   Och sista tipset; Leta på nätet på borrföretagens namn för att se om någon skriver något illa om dem. Eller kanske bra saker.
   Lycka till

 7. Sofia skriver:

  På min önskelista står en egen brunn högt! Vi har ingen el på vårat lilla torp och jag undrar om man måste ha det till pumpen?

 8. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s