Snaps med johannesört

So far so good. Kvällssysselsättning i torpet. Färdigrensade knoppar, brännvin och lämplig burk.

Vad var det som hände? Jag trodde att vi hade gjort allt rätt. Plockat mogna knoppar, blandat med sprit och förvarat mörkt… men icke.

När vi köpte växter till kryddodlingen i våras var johannesört en given deltagare. Vi hade länge pratat om att göra vår egen snaps till sommarsillen. Och det var speciellt viktigt i år eftersom svärfar hade glömt att göra sin granskottssnaps. Men växterna från handelsträdgården visade sig vara onödiga. För när kryddorna väl hade växt upp såg vi att vi hade mängder av johannesört som växte vilt runt torpet. Till och med bredvid kryddlandet. Vi skulle kunna leverera johannesört till systembolaget om det vore möjligt.

Till premiärblandningen plockade vi därför både köpta och vilda knoppar.

Johannesört med knoppar.

Snaps kryddad med johannesört är inte bara en rad ur Ulf Lundells inofficiella nationalsång Öppna landskap. Det är också en urgammal medicinsk kryddning som lär vara bra mot precis allt. Speciellt effektiv ska blandningen vara mot nedstämdhet och depression. Om det är kryddväxten eller spriten som ”botar” är dock svårt att avgöra.

Enligt gamla munkar lär johannesörten fått sitt namn från den plats där urplantan en gång växte och där Johannes Döpare också blev halsskuren. För i de gula små blomknopparna finns en röd färg som enligt samma munkar är resultatet av Johannes Döparens blod. Yepp…

Det får vara som det vill med den saken. Men innehållet ger en djupröd färg åt snapsen och en gudomlig smak.

Det är knopparna man ska plocka. Och för att de gula små blomknytena inte ska gå sönder och färga av sig i förtid klipper man försiktigt av dem med en liten sax. Är man för hårdhänt blir fingrarna röda. Mängden knoppar beror helt på hur mycket snaps man vill göra. Och hur mycket smak man önskar. För det man gör är egentligen en essens som man sedan blandar med ren sprit efter egen personlig smak.

Vi plockade en halv kaffekopp med gula knoppar. Rensade försiktigt och la dem i en burk och hällde Brännvin special över så det precis täckte. Sen fick det ligga och dra i mörker och rumstemperatur i tre dagar.

Och resultatet blev – väldigt, väldigt, dåligt!

Essensen luktade sött och lite dammigt. Och färgen var snarare roséaktig än djupröd. Inget vi ville blanda med spriten vi hade kvar i flaskan. Vad gjorde vi för fel?

I snapsglasen fick vi hälla kall klarsprit istället.

Ridå!

/Micke

Så här såg receptet ut:

• En 70 cl flaska Brännvin special. Häll 1 dl av spriten i en burk och fyll på med knoppar så de precis täcks av spriten. Låt dra i rumstemperatur i tre dagar under lock och i mörker. Filtrera med ett kaffefilter och häll tillbaka essensen i flaskan med resterande sprit.

Berätta om ni har lyckats bättre.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i mat och dryck. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Snaps med johannesört

 1. MrsUniversum skriver:

  Har aldrig kryddat med johannesört själv men vet att det finns två sorters johannesöer. Den äkta har en stjälk som är fyrkantig, kvadratisk i genomskärning. Och vars blommor innehåller räd färg som ni skriver. Min kommentar är väl onödig men två sorter finns det. Hos oss växer den äkta på gården, får försöka krydda eget brännvin nästa år kanske för att se hur detta kan gå 🙂

  • torpetberget skriver:

   Den växt som vi köpte på handelsträdgården var äkta johannseört. Och de som växer vilt i trädgården ser ut att vara av den fyrkantiga varianten. Båda ska fungera som snapsört men det hjälpte tydligen inte oss, ha ha.

 2. Elisabeth skriver:

  Det står ju att ni ska hälla i så mycket knoppar i 1 dl sprit att det täcker, inte tvärt om. Kanske blev för lite?

  • torpetberget skriver:

   Nej det tror jag inte. Vi följde receptet löjligt noga. Våra tankar rör sig istället mot att vi kanske skulle ha förvarat essensen kallt, eller satsat på pors istället! Vad vet vi? Rookies som vi är i snapsgenren.

 3. Lars Hedelin skriver:

  Naturromantiker. Det finns ju färdig snaps på bolaget. 🙂

  • torpetberget skriver:

   Hej Linda. Vilken bra, och viktig, blogg du skriver! Jag har en svärson med samma problem som du. Jag ska tipsa honom om din sida.
   Ser att du skriver att färgen mörknar med tiden. Vi hade kanske för brått. Men det var den unkna lukten som gjorde oss mest fundersamma. Vi borde ha blandat och väntat istället för att låta essensen stå. Nu är det nog för sent med den här satsen.

 4. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

 5. Peter skriver:

  Detta är första gången jag hör att det ska vara knoppar. Blomman har jag alltid sett i recepten, kanske det var det som gick fel?

  • torpetberget skriver:

   Hmmm, jag hittade flera recept på nätet där det stod att det skulle vara just knoppar. Men det gick som det gick. Jag ska ge snapsen en chans till i sommar. Med blommor den här gången. Och om det blir bättre, över huvud taget drickbart, ska jag ge dig all cred. Tack för tipset. :o)

 6. Ronnie skriver:

  Låter skumt. Har alltid funkat bra för mig. Jag tar såväl blommor som knoppar och tänker att det blir ett bra genomsnitt av alla recept, lägger i flaska och fyller på med sprit så det täcker. Jag mäter inte eller går efter några proportioner. Låt stå 3-7 dagar. Hur länge är väl en smaksak – jag brukar smaka av och se så det inte börjar dra åt ett alltför beskt håll. Johannesörtsnaps ska inte vara beskt. Sila och fyll på med sprit till lagom koncentration, om det får plats i en och samma flaska, beror på hur stark essensen blev. Låt stå iallafall en månad innan användning så smaken mognar.

  Pors, som du skriver om, är min absoluta favorit! Blir otroligt fin snaps för alla tillfällen. Bör inte heller drickas nygjord utan får en helt annan aromatisk smak efter några veckor. Kan utan problem lagras till nästa år så man inte står tomhänt när det börjar dra ihop sig.

  Går inte att jämföra med Systemets motsvarande(!) produkter om man är det minsta intresserad av hur det man häller i sig smakar.

 7. Carl-Magnus skriver:

  Jag skulle definitivt skylla på receptet och inte på handhavandet. Bäst resultat får jag med utslagna blommor och knoppar som är på väg att slå ut.

  I somras plockade jag ca 7 dl blommar och knoppar som fick dra i lika mycket sprit 3-4 dagar. Den silade mörkröda snapsen blir sedan dirckfärdig och behövde i mitt tycke inte spädas ut.

  • torpetberget skriver:

   Hmm, men det låter ju precis så som jag gjorde. Med utslagna, och nästan utslagna, blommor. Jag får nog sikta in mig på någon annan snaps till sommaren. Funderar just nu på Malört.

 8. Mats Eriksson skriver:

  Jag tror att den 30% Brännvinspecial är för svag för att göra det med.
  Försök med så stark sprit som du kan få tag på, och blanda ut med vatten för att få lagom spritsmak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s