Nu blommar det!

Myskmalvan – jättefin men för hög. Den luktar inte som den heter heller. Luktärten ”Franciskus” däremot doftar fantastiskt gott.

Jag har nämnt det tidigare, att det här året får vara ett trial-and-error-år när det gäller trädgården och dess odling. Eftersom jag tidigare aldrig odlat något var risken stor att allt inte skulle bli bra. Vilket det inte blev heller. Men prestigelös som jag är delar jag gärna med mig av mina misslyckanden.

I våras gick jag med full entusiasm in i den botaniska världen. Jag köpte tidningar och böcker, lusläste bloggar och trädgårdssidor på nätet. Men framförallt beställde jag en drös med fröer. Utöver detta gick jag en trädgårdskurs. Jag blev lite styv i korken och kände mig nästan som en trädgårdsmästare. Nu kan jag revidera den titeln till – trädgårdstomte.

Men för självförtroendets skull kan jag börja med det som blev bra.

Riktig trädgårdsmästare till vänster. Jag till höger.

Pelargonerna var väldigt enkla att fröså. Jag petade ner sju frön och sex av dem blev till stora blommor. Lika lättodlat var krasse, luktärter, basilika, sallat, sockerärter och bondbönor.

Men det som jag gjorde fel med blommorna var tiden. Jag sådde liiite försent så först nu blommar det. Nu när vi inte har semester och kan vara där lika mycket.

När det gäller grönsaker och kryddor blev resultatet blandat. Att odla två rader huvudsallat var helt galet för mycket om man inte är kanin. Nästa år blir det max en rad. Och där sådde jag istället för tidigt. Vi hann knappt påbörja semestern förrän sallaten stod i full blom med beska blad.

Myskmalvan som jag planterade i rundeln – blev för hög. Inte heller doftar den mysk. Mysk(o)! Karpaterklockorna – som jag köpte från en handelsträdgård blev fulla i ogräs.

Nästa år blir det betydligt lägre och ogräsfria blommor i rundeln.

Kryddor som timjan och rosmarin är bättre att köpa plantor av, det var inte många fröer som tog sig och de som gjorde det växer oändligt långsamt.

Jag gjorde även ett försök med smultron och bladen är fina och gröna. Men inga blommor eller bär. Fail!

Nä, den här hösten ska jag ta mig en funderare om vad som ska odlas nästa år. Det blir nog andra grönsaker och blommor.

Eller så lägger vi stenplattor på hela tomten.

/Stina

De virila bondbönorna har rejäl växtkraft. Snart är det dags att skörda och jag har hört att de ska vara goda att stuva.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i odling, trädgård. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Nu blommar det!

 1. sara skriver:

  Fast mina luktärter blommade också senare i år än förra året. Det beror nog på vädret. Jag tror att de är lite sensommarblommande.

 2. Sophie skriver:

  Gör som vi gör. Skyll alla årets misslyckanden i trädgården på skitvädret! Jag tror att vi är rätt nära varandra så ni har nog inte haft det så mycket bättre än vi har. Det blir bättre nästa år!

 3. Nonna Krohn skriver:

  Trevlig blogg! Har inget hus (än!) men drömmer och läser allt jag kommer över. Denna bloggen är ett av guldkornen.
  Smultronen kan behöva ett par säsonger innan de ger några skördar att tala om; sen så gillar de ju sol… och just det har det ju inte varit så mycket av i år. Så ta inte bort dem, de kommer nog igen ska du se!

  • torpetberget skriver:

   Tack! Det känns fint att vara ett guldkorn bland alla bloggar! 🙂
   Jag har förstått (först nu) att det tar ett tag innan smultronen kommer. Jag får väl ha lite tålamod helt enkelt. Och inte kasta plantan, haha!
   Stina

 4. Cecilia skriver:

  Hej
  Nu har jag uppdaterat er nya (nåja…) bloggadress på min blogg. Bättre sent än aldrig! Har varit rätt slö m bloggandet, dvs med arbetet på huset, varit tvungen att brödfödsarbeta lite. Nu har jag dock haft löneslavssemester o slavat på torpet i stället.
  O här har jag ju massor m kul läsning att ta igen!

  • torpetberget skriver:

   Hej Cecilia! Välkommen tillbaka! Du har en hel del att ta igen eftersom det nästan är ett år sedan vi bytte adress, 😉 .
   Och det ska bli kul att se vad som hänt hos er den senaste tiden.
   Stina

 5. Viktoria skriver:

  Kan tipsa om följande med bondbönor: pluppa ut dem ur skidorna och koka kort i saltat vatten. Häll av vatten och kyl dem en stund i kallt vatten. Pluppa sedan ur dem ur sitt tjocka, vita och svårtuggade skinn. Nu får du bara en knallgrön böna kvar. Mosa dem med en gaffel, tillsätt riven färsk vitlök (mängd efter smak och tycke), flingsalt, svartpeppar från kvarnen och en skvätt olivolja. Servera en klick av den här härligt gudomliga röran på en bit rostad baguette/bruschetta.

 6. pelle L skriver:

  Hur gick det med dina stockrosor som du planterade i början av sommaren? Mina, som planterades nästan samtidigt, togs sig riktigt bra även om de slemmiga bruna mördarsniglarna käkade upp en och annan. Jag planterade dem på tre olika ställen runt torpet. Det ser ut som om de tar sig bäst på den torraste och varmaste platsen mot södersidan. Nu hoppas jag bara att de överlever och blommar nästa år. Då har vi i alla fall någon blomma att njuta av.

  • torpetberget skriver:

   Hej Pelle! Jo, stockrosorna tog sig rejält när jag planterade ut dem (några plantor dog tyvärr innan de kom ut). Jag planterade dem i sydvästläge, det verkade funka rätt bra det också. Nu är de en halvmeter höga, men inga blommor. Det hade jag i och för sig räknat med, jag får se fram emot nästa sommar. Då ska det väl komma några blommor i alla fall. 🙂
   Stina

 7. Therése skriver:

  Jadu, det där med trädgård är allt en gåta. Jag är också nybörjare och lyckas med visst och misslyckas med annt. Till viss del handlar det nog även om vilken jordmån man har (och inte hur gröna fingrar man begåvats med), vissa saker får man helt enkelt ge upp en dröm om. Jag har fått ge upp den vackra julrosen (har försökt med åtskilliga plantor, men ingen har överlevt ett år), stockrosor likaså. I år skyller jag på sniglarna och just nu äter larver upp mina sista grönsaker, vitkålen 😦

  Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s