Specialsten

Nej, så här kan det inte se ut. Den dåliga stenen ska bytas ut mot en ny och fogarna ska fyllas med kakelugnslera.

Äntligen är det höst och vi kan börja använda våra eldstäderna igen – eller inte.

För några helger sedan när vi sov över i stugan skulle vi elda i kakelugnen och vedspisen. Det var lite regnruggigt både ute och inne. Men när jag förberedde brasan i kakelugnen upptäckte jag en trasig tegelsten. Sprucken i flera delar. Vilket inte är så bra antar jag.

Vad skulle vi göra? Låta det vara och elda med värmeljus i fortsättningen? Det kändes inte som ett mysigt alternativ.

Efter att ha grubblat och kliat oss i håret en stund kom vi fram till – ingenting. Och eldade på ändå.

Men nu har vi skickat frågeställningen vidare till Byggnadsvårdsföreningens experter.

Så här skrev vi:

Vi har ett torp från 1800-talet. I kammaren står en fin kakelugn (från 1900-talets första hälft). Längst in där man eldar, på den bakre väggen, har en tegelsten spruckit och putsen har lossnat. Bör detta åtgärdas och hur går vi tillväga i så fall? Vad är det för bruk som ska användas?

Och svaret blev:

Tegelstenen byts ut. Muras helst med eldfast lera, inte att förväxla med eldfast bruk. I brist på eldfast lera används kakelugnslera.

Någon eldfast lera hittade jag inte. Däremot fick vi tag i kakelugnslera på Elda-butiken. So far so good! Problemet blev att få tag i själva tegelstenen. Helst ska man ha lösbränt tegel enligt mannen i samma Elda-butik. Men tror ni att det fanns i vanliga byggbutiker? Nä!

Jag sprang runt på alla byggaffärer jag kände till innan jag gav upp och ringde ett murarföretag i stället. Och där fick jag napp! Den snälle muraren lovade att ge bort en sten till mig om jag bara kom förbi nästa vecka. Tack!

Snart har jag alla grejer jag behöver.

Sen ska jobbet göras.

Men det kommer i ett annat inlägg.

/Stina

 

 

 

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i kakelugn, kammaren. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Specialsten

 1. Elisabeth skriver:

  Ni kan lämna tillbaks leran om ni vill, och får, för vi har en hel oöppnad burk med 5 kg eldfast lera som vi köpte för att förra hyrresgästen påstod att det var trasigt i köksspisen. Det var det inte, men försent att lämna tillbaks. Dessutom säger Herbert att om det är tegelsten med standardmått ni ska ha så har vi säkert någon ligger här från Skattkärrs tegelbruk. Vet inte om de är lösbrända. Måste ju vara av den gamla typen iaf eftersom det tegelbruket är borta sedan väldigt länge. Ring om ni är intresserade, så tar jag med till jobbet. 070-55 723 55./Elisabeth O

  • torpetberget skriver:

   Tack för erbjudandet! 🙂 Men om det var lera till vedspisen innehåller den väl järnfilspån? Det ska det nog inte vara i en kakelugn.
   Vet inte riktigt vad det är för mått på stenen för jag har inte petat loss den ännu. Och jag tror muraren hjälper till med att hugga till den i rätt storlek i så fall. Men går vi bet så hör vi av oss. 🙂
   Stina

 2. rolf skriver:

  Tack – perfekt med den här sortens erfarenhetsutbyte. Kul att läsa och användbart för de flesta av oss. /rolf

 3. Asta skriver:

  Råkade trilla in här efter en sökning på Google. Läste inlägget här och måste protestera lite. I en kakelugn ska du inte sätta någon speciallera. Du ska använda lerbruk. Det är i vart fall vad en kakelugnsmakare sätter dit. Jag är inte någon expert, men jag gick en veckolång kurs för en tredje generationens kakelugnsmakare och han använde bara lerbruk.
  Kika på den här länken, långt ner så kan du se hur man blandar till det.
  http://www.dataphone.se/~ncteknik/Kakelugnsbygge.html

  • torpetberget skriver:

   Hej Asta och välkommen hit! Jag tror inte att kakelugnslera är någon mystisk brygd. Den innehåller nämligen lermjöl och sand. Man behöver bara tillsätta vatten. Precis som på din länk du bifogade.
   Vi får testa och se hur det blir helt enkelt. 🙂
   Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s