Allmoge

Jag åkte till föräldrarna för att gratulera på deras födelsedagar. Men med mig hem fick jag en skopa, plommon, lingon, äpplen och rökt abborre. Vem var det som fyllde år egentligen?

En del saker kan man inte ha för många av. För oss gäller det till exempel allmogeföremål. Vi har nästan blivit samlare. För ett år sedan ropade vi in en mängd grejer på auktion, det kan ni läsa om här. Charmen med allmogeföremål är att de faktiskt har använts. Inga fancy prydnadsföremål utan grejer som år efter år har brukats. Och har de gått sönder har man lagat dem.

I helgen tog jag en tur till föräldrarna i Dalsland. Varje gång jag hälsar på brukar jag få med mig något hem. Så blev det även denna gång. Pappa hade hittat en gammal skopa på logen och undrade om vi ville ha den. Svaret blev – självklart!

Den var välanvänd som ni kan se. Antagligen en mjölskopa. Handtaget är lenare än en nykammad chinchilla. Och själva skopan har lagats åtskilliga gånger. Idag hade man säkert kastat den och köpt en ny.

De andra allmogegrejerna vi har i stugan brukar vi använda, men den här verkar vara så skör att jag tror den får bli en skådeskopa.

Men fin är den.

/Stina

Skopan har lagats och lagats. Med trädelar och metallklammer. En del har till och med ärgat. Utan snöret är det knappt att den håller ihop.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i allmoge. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s