Vinterstängt

För några veckor sedan låg jag i en hängmatta, uppspänd, mellan de här två träden.

Nu har vi tagit upp båten, klyvt ved, staplat ved, vinterbäddat grönsaksodlingen, halat vimpeln, dränerat vattenrören, tagit in hängmattan, kört värdesaker till stan och tömt kyl och frys. Ja, där har ni vår vecka. Inte så mysigt som vi varit bortskämda vid. Men helt nödvändig om huset ska klara vinterns alla minusgrader. Men, och det är viktigt att notera, vi har inte sagt hejdå till stugan. Vi har

Presenningen ska förhoppningsvis ta kål på ogräset. Det är tanken i alla fall.

mängder av höst-, vinter- och vårbesök framför oss. Men en del saker klarar inte minusgrader har vi märkt. Som rödfärg, flytande drycker (om de inte innehåller sprit) eller fuktiga matvaror.
Vårt nya vatten behövde också höstomsorg. Men där gissar vi bara på att vi gjort rätt. Öppnat alla kranar, tömt hydroforen och låtit, tror vi, vattnet rinna tillbaka ner i det borrade hålet. Om det räcker vet vi inte. Det får den ”hårda vägen” informera oss om till våren.
I år har vi funderat på att ha lite värme på under vintern. Kanske tio grader. Vi har hört att väggar, speciellt tapeter, inte gillar temperaturskillnaderna som blir när man plötsligt värmer upp ett iskallt hus. Tidigare har vi tyckt att det varit en onödig utgift. Utan att veta hur mycket det kommer att kosta. Men i år är vi kanske mer mogna för tanken. Bara Stina får ordning på innanfönstren så att inte värmen försvinner ut genom de tunna rutorna.
Det är det hon håller på med just nu. Stina står i garaget, med en inhyrd Speedheater, och skrapar gammalt kitt som en galning.
To be continued…

/Micke

Vedboden är fylld med torr ved från förra årets klyvning. Och ny ved är på väg att bli torkat.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, odling, trädgård, vatten. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vinterstängt

 1. Therése skriver:

  Hej!
  Nu ser jag att ert torp verkligen liknar mitt…när det väl är klart 🙂

  Ni har inte funderat på luftsolfångare? Kanske värt en titt på solarventi.se, kan vara billigare än el, men det kanske inte är lika effektiv att få konstant värmenivå?!

  Therése

 2. Andrea skriver:

  Mitt torp står kallt och har alltid gjort, och jag har inte sett några tecken på problem på grund av det. Jag har till och med renoveringsgips på visst väggar och det har klarat sig fint. Likaså tapeter i alla rum och möbler. Känns bara omiljövänligt och dyrt att värma upp ett gammalt hus!

  Lycka till!
  Andrea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s