Speedheater

När kittet ska bort får man luta speedheatern, och lägga en masonitskiva över rutan för att skydda glaset. Men dra åt skogen vad hårt en del kittrester satt. Trots ”mirakelmaskinen”.

Min ambition har, ända sedan vi köpte torpet, varit att renovera alla innanfönster. Men det har varit helt omöjligt för mig att uppnå någon som helst form av arbetslust inför detta. Efter att jag renoverat de yttre fönstren tröttnade jag helt och tappade sugen på att fortsätta skrapa pilliga spröjsar.

Det enda sättet för mig att komma igång igen var att titta upp mot färgborttagningens himmel och abdikera inför skrapningens allsmäktige – Speedheatern. För er som inte vet vad det är kan man enkelt förklara det som en avancerad värmepistol. Och om jag hyrde en sådan över helgen skulle jag tvinga mig själv att komma igång. Och förhoppningsvis skulle det bli roligare!

Vår nyinköpta soffa blev också ompysslad. Här funkade Speedheatern bättre.

När jag renoverat husets andra fönstren har jag alltid använt mig av en vanlig värmepistol. Men pistolens värmestråle är väldigt riktad och risken för att rutorna ska spricka har alltid varit överhängande. Dessutom har det tagit lång tid att värma upp kittet.

Så med en inhyrd gul Speedheater blir det enklare, intalade jag mig. Åtta innanfönster skulle bli kittfria. Hann jag dessutom med soffan från nätauktionen var det ett plus. Heatern gjorde sitt jobb, men inte så bra som jag hade förväntat mig. Fördelen är att den värmer upp en större yta. Och att den klarar sig själv. Vilket betyder att man kan ha båda händerna fria. När apparaten värmer upp en bit av kittet, kunde jag skrapa där den nyligen stått.

Fast den var lite klumpig. Och man var tvungen att luta den för att skydda fönstren. Det var svårt att ställa in den mest effektiva vinkeln. Å andra sidan gick det faktiskt lite fortare än en med en värmepistol. Och bara en ruta sprack. Det brukar bli fler.

Att få åtta fönster kittfria tog lika många timmar. Och jag hann med att skrapa framsidan av soffan på söndagen innan jag åkte till jobbet.

Summa summarum: vad får Speedheatern för slutbetyg? Jag ger den 3,5 av 5. Hade jag vetat det jag vet nu, när vi blev torpägare för tre år sedan, hade vi satsat de 5 000 spänn som en ny maskin kostar. Men nu, när det inte är jättemycket grejer kvar att måla, tycker jag att det är en onödig utgift. Jag har kollat in speedheaters hemsida och tydligen har de tagit fram en mindre variant för just fönster. Möjligen är den billigare. DEN hade jag velat ha för tre år sedan. Nu hyr vi vid behov istället.

Fotnot: Speedheater är inte det gudomliga redskap som jag hade intalat mig. Inte för de pengarna. Men om man har år av färgborttagning framför sig så tjänar man tid. Och några intjänade timmar per vecka blir intjänade dagar på en månad. Och några dagar per månad blir veckor på ett år…

Annars går det lika bra med en billig värmepistol – och lite tålamod.

/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i färg, fönsterrenovering, produkter, verktyg. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Speedheater

 1. Johan skriver:

  Köpte ett parti fönsterbågar med munblast glas. Fragade glasmästeren om han hyrde ut en speedheater. Gjor han inte för det tar enligt honom för mycket tid med speedheatern. Googlade lite och hittade en ångdriven metod på Youtube (http://www.youtube.com/watch?v=I1bjOENLTQA). Köpte en hushållsångmaskin (350 kr) och byggde en enkel ångskåp med plast. Sätt in fönstren i ångskåpet och efter en halv timma (kaffepaus kanske) kittet är så mjukt det är helt enkelt att ta bord. Om kittet stelnar sätt fönster tillbaka i ångskåp. Billigare och enklare än med speedheatern.

 2. Emma Olsson skriver:

  Jag är tacksam att jag hade en speedheater när jag renoverade våra fönster. Vet inte vad min modell heter, den är vinröd. Kan hända att det är något annat märke. Även fast den har en del att önska samt att den inte är helt lätt att jobba med så underlättar den väldigt när man ska ta bort kittet. Vi har 32 fönster…..med innanfönster……jag är väldigt nöjd med min dos av fönsterrenovering, forever. Men det är dock en alldeles underbar känsla när man får sätta in ett färdigt fönster!

  • torpetberget skriver:

   Hej Emma! Jag gör en vild gissning på att vi är gamla klasskompisar? 😉
   Så du bor också i ett gammalt hus? Dags att starta en blogg kanske, haha!
   Med så många fönster förstår jag att du sparade tid med speedheatern. Imponerande jobb du gjort!
   Stina

   • Emma Olsson skriver:

    Ja men du har så rätt:) Ja vi fick tag på ett hus byggt 1854. Har lagt ner sjukt mycket timmar på att renovera och nu börjar det bli färdigt. Underbart att göra mycket själv men jag gör inte om det 🙂 Kollade före och efterbilderna för några dagar sedan och ni har fått det jättefint. Bra jobbat!

 3. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

 4. Anna skriver:

  Hej, Vill bara säga tack för det här inlägget som har stor del i att vi köpte speedheatern (fönstermodellen) innan fönsterrenoveringen! Som sagt är den kanske inte direkt någon mirakelmaskin men utslaget på över 30 fönsterbågar, småfönster, uthus och glasveranda oräknade tror jag den kommer vara värd sitt pris!

  • torpetberget skriver:

   Hej!
   Oj, vilket ansvar vi fick nu, haha! Men jag förstår dig, hade vi haft 30 fönster hade vi också köpt en speedheater. Lycka till med renoveringsarbetet. 🙂
   Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s