Snart är det vår!

20121105-220716.jpg

Efter att jag grävt ner lökarna täckte jag med löv och granris för att minimera risken att de fryser. Om det fungerade får vi se om några månader.

Nu är årstiden här då solen knappt hinner upp förrän den ska ner igen. Tråkigt och onödigt om ni frågar mig. Jag gillar vintern men hatar mörka höstar. Men för att citera Roland i Torsk på Tallinn: ”efter regn kommer solsken”. Det betyder att efter höst, och vinter, kommer våren tillbaka igen. Bara att hålla ut med andra ord. Jag passade på att köpa några vårlökar när det ändå var 50 procent (!) rabatt på Granngården. Vilket innebär att jag antagligen är ute i sista planteringsstund. Både narcisser och vårstjärnor hamnade i påsen innan jag hoppade in i bilen och åkte ut till stugan.
Att det skulle bli något annat än en trevlig kvart på knä i gräset föreföll mig aldrig. Det har ju varit ganska milt och blött så marken är fortfarande mjuk att gräva i — trodde jag. Men herregud vad sten och rötter vi har i vår trädgård! Spaden fick snabbt sällskap av både spett och yxa innan jag kom ner de 15 centimeter som lökarna krävde. Mitt svärande var värdigt ett helt kompani borstbindare.
Men nu är det gjort. En ring med narcisser ligger nedgrävda runt flaggstången och en grupp vårstjärnor trycker under grässvålen vid humlestören. Bara att invänta blidväder och dagsmeja.
Snart är det vår!
Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i trädgård. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Snart är det vår!

 1. Sophie skriver:

  Vet inte om du är för sent ute… så länge det går att gräva är det nog okej. På mina lökpåsar står det september-december i alla fall. Det lever jag på nu som knappt hunnit få ner några alls. Idag måste jag köpa ett lökjärn så jag kommer igång. Jag har bara stoppat ner dem som ska vara i rabatten, där är så lättgrävt! 😉

 2. torpetberget skriver:

  Bättre sent än aldrig då! Så länge det är milt spelar det kanske ingen roll. Men i december skulle jag nog behöva dynamit för att få till ett hål, haha!
  Stina

 3. Ankan skriver:

  Å! Då kanske det inte är försent ännu för mig att sätta lökar! Har en kasse som jag glömt och just nu är det jättegrggigt ute.
  Ni undrade om storleken på vårt torp.
  Torpet var ca 50 kvm innan vi byggde ut. Med kammare och stuga (kammaren används som kök).
  Vi byggde ut torpet med 25 kvm som en parstuga. I nya delen har vi matrum i anslutning till köket, och toalett/duschrum.
  Loftet ej medräknat. Loftet har knapp ståhöjd och är inget för oss på sikt. Vi kommer att få krumma ryggar 😉 . Vi funderar på en takhöjning med några stockvarv och/eller en sovrumsutbyggnad på baksidan av huset…
  Lycka till med ert fina hus!
  Ankan

 4. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s