Nu jä***r är det krig!

xxx

Letal weapons!

Vårt torp har blivit invaderat! Det är första gången sedan vi renoverade köket för två år sedan. Någonstans i skalskyddet har en invasionsstyrka hittat en svag punkt och lyckats tränga sig in. Och resultatet är minor i form av efterlämnad spillning. Man behöver inte vara militärstrateg för att lista ut att det är möss som varit i farten. Och av andras erfarenheter vet vi att en sådan attack kan orsaka stor förödelse. Till och med brand om fel kabel hamnar på menyn.

Bofors underleverantör Coop hade allt vi behövde. Ultraljudsvapen, plastgiljotin och korv. Företaget bakom en av förpackningarna rekommenderade korv, ost eller jordnötssmör som lockbete. Vi valde grillkorv. Och i helgen har vi monterat hela arsenalen.

Men innan vi gnäller för mycket över att gnagarna tagit sig in ska vi erkänna att det här var första vintern som vi inte har haft en elektronisk musskrämmare igång. Och det beror på att de är dåligt byggda och slutar fungera redan efter en säsong. Vilket är kasst för en apparat som kostar nästan 400 spänn. Men vi har också varit skeptiska till om de gjort någon nytta. Det är ju så med försvar. Har man en atombomb i garaget i avskrämmande syfte vet man inte om den fungerar förrän man blivit angripen. Och det enda vi har sett är en grön lampan som lugnt och behagligt lyst på plastdosan.

Men nu är allt uppdaterat och switchen på dosan är satt på alert. Milou, som är en grythund, är totalt värdelös som musjägare. Hon är mer intresserad av beteskorven än musspillning. Så döda eller eventuellt levande pälskrigare  får vi ta hand om själva. Just nu är jag bara glad över att slippa få en söndertuggad bäddsoffa. Om inte mössen visar sig gilla elektroniska överljudstoner och frossar vidare på kvarglömd mat hela vintern för att till slut dö i vår mjuka bolstermadrass med ett BMI på 40.

Ja vem vet…

Micke

xxx

Äckligt med musbajs på köksbänken. Hoppas vårt nya överljudsvapen löser problemet.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i djur, produkter. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Nu jä***r är det krig!

 1. rolf skriver:

  vi har två Russian Blue som tar hand om detta. Om man bara står ut med dödsskiken från mössen och krasandet när detblir uppätna

  • torpetberget skriver:

   Ha ha, jag måste erkänna att jag blev tvungen att Googla på Russian Blue. Och det verkade vara ett katt som man vill spotta tre gånger om man råkar se den korsa gatan, ha ha. Jag önskar att det vore lite ryss i vår Jack Russel. Var rädd om den gnagjagaren. Det verkar vara ett prima exemplar!

 2. Anna Franzén skriver:

  Det är nu de kommer.. vi bor andra vintern i vårt gamla hus och det är först nu som vi blivit uppvaktade. De går in genom ett, ännu otilltäppt, hål brevid avloppet som går upp i en garderob i köket. 16 st har vi tagit på en vecka… katten verkar inte bry sig.
  Vi kör vanliga snäppfällor (akta fingrarna!) och betar med choklad eller ost.
  Fö, luktar det död mus ska man kolla elcentralen… God Jakt! Eller ”skitjakt” eller hur man nu ska säga?

  • Micke skriver:

   16! Jeesus! Säger man skitfiske så kan man säkert säga skitjakt också. Stina har en arbetskamrat som av någon anledning öppnade sitt elskåp och hittade mängder av musskelett bland propparna. Som tur är har vi en helt ny elcentral så jag intalar mig att den är mustät.

   • Anna Franzén skriver:

    Mustät elcentral? Det finns tyvärr inget som heter ”mustät”, däremot ordspråk som ”finns det en finns det 10…”. De går till elcentralen för att det är varmt o gott där. Eventuellt är de nyare bättre isolerade så att kräken inte för stötar o dör inuti dem (hoppas, jag har också nya). I min ovan nämnda garderob går slingorna till golvvärmen. Hittade en som låg och sov på den och väcktes brutalt när vi öppnade dörren… 🙂

 3. tbille skriver:

  Ja mus er desværre noget vi må leve med, når man har torp ude i skogen.
  Jeg vil anbefale chokolade i stedet for korv. Korv kan begynde at tiltrække andre skadedyr og desuden gå i forrådnelse.
  Vi har selv et Torp i skogen og har installeret 2 anti-maus fra Silverline og resultatet lader desværre vente på sig. Og selvom vi ikke burde kunne høre ultralyden, så kan vi godt høre dem klikke og det er lige meget om de står på sommer eller vinter. Vi har også vanlige musefælder, hvor der hver gang går mindst 2 mus i.
  Skriv endelig om jeres erfaringer

  • Micke skriver:

   Jag ska genast ta till mig tipset om att ladda med choklad istället! Tack för det. Vi har inte haft möss på besök sen vi renoverade och tätade köket. Därför misstänker vi att någon mus har tagit sig in när vi varit på besök och dörren varit öppen. Vi ska självfallet uppdatera med resultatet av vår krigföring!

 4. Johan skriver:

  Jag vet av egen efarenhet att möss gillar kökssvampen, isoleringen av skyllskåpet, plastpåsar, filterpåsar, fjärrkontrollen, gummi delarna av kedjesågen, grässklipparen, rojsågen och traktorn. Det är framförallt skador på trädgårdsmaskiner som jag blir arg om. Jag har flera reservdeler i lager i så fall mössen matar sig på maskinerna.

  En gång drunknade en mus i en flaska matolja. Det kände som en triumf.

  • Micke skriver:

   Ha ha, det verkar som inget går fritt från små muständer, ha ha. Vi har elverktyg som röjsåg, dock ingen traktor, i vedboden. Till vilket mössen har fullt tillträde. Och det har gått bra än så länge. Ta i trä. När du skrev om flaskan med matolja kom jag att tänka på att den enda gång vi har lyckats eliminera möss så var det tack vare en soptunna vi hade låtit stå kvar i hallen. I den hittade vi fem döda möss som hade tagit sig in, men inte ut. Ingen har däremot fastnat i våra råttfällor. Kanske är det flaskor och tunnor som är trixet? Triumfer gillar vi!

 5. Johan skriver:

  Känner du wippomatic? En hjälpmedel för hinkmetoden. Se http://www.youtube.com/watch?v=F3dOVICUVM4. Enligt bruksanvinsningen ska man tomma hinken 2 gånger om dagen och släppa ut mössen i skogen. Vem är först hemma? Du eller mössen?

  • torpetberget skriver:

   Ha ha, Wippomatic i all ära men jag vill nog hellre handskas med döda än levande möss. Och det känns mer djurvänligt att låta dom dö direkt av en fälla än att låta dom svälta ihjäl i en hink. Om man inte fyller hinken med vatten förstås…

 6. Veronica skriver:

  Hej
  Ni kan ju dessutom börja med att ta bort stearinljusen brevid ert nya överljudsvapen. Möss älskar stearin… det är fett och gott. Alla matvaror, stearin mm måste förvaras i täta burkar av plåt ellet glas. Lycka till!

  • torpetberget skriver:

   Bra idé! Men det är ju så att vi har levt med tron om att vi har ett tätt torp. Och därför har vi haft både stearinljus och matvaror kvar i skåpen. Jag lever med tron om att det är en ensam lite mus som tagit sig in genom en öppen dörr och som vi kan fånga och sen är problemet ur världen. Men det är kanske bara ett önsketänkande.

 7. Patrik skriver:

  Kan verkligen rekommendera denna produkt! TopoStop E250
  Den fungerar och man ger två års pengarna-tillbaka-garanti om man ej blir hjälpt av den!

  http://www.musfritt.nu/fram-1.html

 8. torpetberget skriver:

  Okej, så det finns proffsversioner i musjagarbranschen! Men 1200 spänn var i värsta laget för vårt lilla hus. Jag jagar vidare med mina små medel. Men om det skulle skita sig så är Topospot överst på min önskelista. Tack för tipset!

 9. Patrik skriver:

  Ja visst finns det det;)
  Men om de för ~400kr inte håller så länge så kan det kanse löna sig med en för 1200:-
  Jag har ett litet torp jag med och det är just där jag använder den…

 10. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s