Innanfönster igen

Åhå! Tvåsiffrig innetemperatur, jo man tackar!

Åhå! Tvåsiffrig innetemperatur, jo man tackar!

Finns det ett bättre sätt att fira första advent på än att sätta upp några innanfönster? Nej, jag tänkte väl det. Och det är precis vad vi har gjort. Åtminstone de fyra fönster som var färdigmålade och klara för inmontering i köket. Passande nog valde vi att göra det när det plötsligt blev vargavinter och temperaturen störtdök med nästan 20 grader. Brrr!

Men kloka som ugglor åkte vi förbi dagen innan och satte på det enda el-elementet vi har på bottenvåningen. Och visst blev varmt. Hela 25 grader varmare än ute. Men eftersom utetemperaturen var – 15, blev det bara 10 plusgrader inne. Vi fick hoppa mellan trasmattorna för att inte förfrysa tårna.

Fönstren ville vi få in ifall vi skulle få för oss att göra någonting i huset under jul. Äta lite gröt, slå i glasen och kanske låta oss lustiga vara. Eller bara ha det lite myspysigt.

Att sätta in rutorna visade sig vara enklare än vi trodde. Om vi bortser från passformen. Eftersom vi har renoverat karmarna sitter innanfönstren inte lika exakt längre. Och de skulle behöva lite hyveldrag här och där. Men det gick åtminstone att få dom på plats och klistra pappremsor över kanterna. Vi får ta hand om finliret till nästa vintersäsong. Mellan fönstren placerade vi fetvadd. Dekorerat med granris.

När vi ändå var igång bytte vi samtidigt gardinerna till ett mer julrelaterat tema.

Nu har jag bara fyra fönster kvar. Tre av dem är målade en gång och väntar på sitt sista lager. Det fjärde ska få en ny ruta efter min kraschbonanza. Planen är att de ska komma på plats inom ett par veckor.

Som avslutning kan jag meddela att när vi kom på återbesök efter några dagar var alla fönster i torpet, förutom de i köket, fulla av isrosor på insidan. En del så illa att det var istappar på nedre fönsterkarmarna. Så jag tror vi kan konstatera att innanfönstren gör sitt jobb. Trots att vi inte har värmen påslagen.

/Stina

Jag försöker inte spela piano även om det ser så ut. Och låt er inte luras av det varma ljusskenet. Även om det var tvåsiffrigt inne så var det INTE varmt. Men det kanske syns på valet av huvudbonad.

Klisterremsorna doppas först i vatten sen är det bara att trycka dit dem. Utifrån ser det mysigt ut, men min huvudbonad avslöjar hur det egentligen kändes.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i fönsterrenovering, interiörer, köket, köket interiör. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Innanfönster igen

 1. rolf skriver:

  Hej. Läste någonstans (alternativ.nu?) att man inte bör ha vadd/bomull mellan fönstren för att eventuell fukt då hållas kvar där…. Vet inte vad som är rätt.
  kh/rolf

  • torpetberget skriver:

   Hej Rolf! Hmm, jag har letat och letat men hittar ingenstans att fönstervadd ska vara dåligt. Än så länge är det torrt och fint mellan rutorna. Vi får hoppas att det fortsätter så. Även när vi sätter på värmen. 🙂
   /Stina

   • rolf skriver:

    Hittade det på http://www.kullabygdensbyggnadsvard.se

    2011-09-26

    Att det börjar bli imma på ytterbågarna under natten brukar vi ta som en signal för att sätta i innerfönstren inför hösten. Här i butiken använder vi den ”snålaste” metoden; kilar och maskeringstejp (av hög kvalitet!). Detta ger täta, dragfria fönster men de blir tyvärr inte öppningsbara under vintern. Istället för maskeringstejp kan man naturligtvis använda de mer traditionella men också blaskigare fönsterremsorna, eventuellt med en dekoration av vadd i nederkanten. Man bör dock undvika vadd om man har fuktproblem mellan bågarna eftersom vadden håller kvar fukten mot bågens nederkant.

    Den lite mer avancerade och eleganta metoden kräver sprintade gångjärn, tätningslister av exempelvis ull eller lin, en fals runtom karmen som listerna kan täta mot samt någon form av stängningsbelsag; små skjutreglar samt vred alternativt innanfönsterskruvar. Det finns en uppsjö av beslagsmodeller, som fyller de här funktionerna.
    Huvudregeln oavsett metod är att fönster ska vara täta inåt mot den varma fuktiga inneluften samt ventilera utåt, den fukt som eventuellt ändå kommit in. I gamla hus måste man också vara observant på tätningen rumt karmen som kan ha sjunkit under åren och skapat köldbryggor.
    Med lösa innerfönster kan man om man sköter tätningen väl, få fönster med mycket god isoleringseffekt, fullt jämförbar med moderna ”tråkiga” fönster.

 2. louise skriver:

  Så mysigt, fint med vadd, det vill jag också ha. Går det att återanvända klisterremsorna om man skulle få för sig att öppna fönstren. Tänkte inte på vadd ju.

  • torpetberget skriver:

   Hej Louise! Nej, det går nog inte att återanvända remsorna, det kommer gå sönder när du ska ta bort dem. Och för att de ska lossna blöter man upp dem. Men rullarna brukar vara lätt att få tag i, jag köpte mina på Ica. 🙂
   /Stina

 3. Elisabeth skriver:

  Ska man inte tejpa ytterfönstren? Det trodde jag i stilla enfald…

  • torpetberget skriver:

   Hej Elisabeth! Det har jag aldrig hört talas om. Det jag läst mig till är att ytterfönstren ska vara ventilerande medan innanfönstren måste vara täta. Så jag gissar att jag gjort rätt. 😉
   /Stina

 4. Sara skriver:

  Hej.

  Frågade vår snickare hur han gör. Fick följande svar:
  ”200 mm cellulosafiber lös, med luftspalt mot yttertak, under iso mot rum är det en konvektionsduk och luftspalt, undertaket”.Förstår inte hans sista mening riktigt, men det är alltså sådan där lös isolering som sprutas in från tankbil.

  Vi passar på att byta golv och golvisolering också.Ddet var hårt packat urgammalt spån/bös, nu blir det samma typ av cellulosaiso.

  Nej, vi har inte värme på i Torpet ö h t, när vi inte är där. Vi är för snåla för det, och jag tycker att det kanske är lite resursslöseri. Sedan min svägerska flyttade till ett litet torp i närheten, kan hon gå upp och sätta på elementet på fredag morgon, vilket är skönt. Förmodar att vi kommer att ha någon form av lösa element på vinden när det blir klart. Jag har kollat upp lite om detta med avfuktare som jag fick tips om på min blogg. Funderar på att skaffa en hygrometer (fuktmätare) till vinden.

  • torpetberget skriver:

   Hej Sara! Tack för ditt utförliga svar. Nu ska vi ta oss en funderare. Vi har fått ett liknande svar från Byggnadsvårdsföreningen. Men de rekommenderade att man behöll kattvindarna och ett kryputrymme i taket. Så att man kan kontrollera eventuella fuktskador. Men ni verkar ha isolerat ända upp till nock. Så vill vi egentligen ha det. Man utnyttjar ju ytan lite mer då. Hmm, ja, vi får se vad vi kommer fram till! 🙂
   Stina

 5. Pia skriver:

  Innanfönster gör susen och det är verkligen en mistolpe när man kommit dit. Hoppas att ni fick en chans att njuta av värmen i köket under helgerna antingen som en paus i byggandet och fixandet eller bara för att det är så skönt att sitta och begrunda hur långt man hunnit. Lycka till med byggåret 2013.

  • torpetberget skriver:

   Hej Pia! Ja, vilken skillnad det blev med innanfönstren! Nu är det lättare att få upp värmen vintertid. Men den största skillnaden är tystnaden. Förut har vi kunnat prata med varandra även när en av oss stått ute. Men nu får man stå och vråla istället, haha! Det ska bli intressant till våren när vi plockar ner dem, då kommer vi väl tycka att det är ett jäkla väsen ute. 😉
   Stina

 6. Stefan skriver:

  Jag bor i ett hus byggt 1912 där de flesta fönstren är av gammal modell med lösa innanfönster. 3 och 4 luft med en massa smårutor i ytterbågarna. Efter några års ”träning” så anser jag mig ha lyckats ganska bra med fönstren och kondens under den kalla årstiden.

  Jag gör följande.
  Ytterfönstren sätter jag tätningslist på de lodräta karmarna (ingenting uppe eller nere (vågräta)
  Klipper till fönstervadd och rullar runt någon tidningssida för att bli lite stabilare. Lägger i 3-4 matskedar (torrbollen refil) inne i den rullade tidningen. Monterar innerfönstren med dammlist runt om. Sedan tejpar jag tätt med fönsterremsor. Den gamla typen man väter upp i ljummet vatten. Ser till att det blir tätt in mot den varma fuktiga innomhusluften.

  Har numera aldrig kondens mellan fönstren ev. fukt ventileras ut via ytterbågarnas luftspalter uppe och nertill (där jag inte satte någon tätningslist. Fuktabsorberande medlet i ”torrbollen refil” ser till att ingen fukt immar igen eller förstör färg eller trävirket i fönstren.

  Man kan också dekorera vadden mellan fönstren (barnen gillar det i sina rum) med lite av varje.. allt från dinosaurier till fusksvampar och pärlor, granris eller erterneller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s