Torpet som försvann

xxx

Äger du en 211:a eller en 221:a?

För en månad sedan hade vi ingen aning om vad de siffrorna kunde betyda. Nu vet vi bättre. Men det var en svettig resa innan vi nådde dit. Häng med nu.

I slutet av november förra året fick vi mejl från två av våra anlitade hantverkare. De hade båda fått avslag från Skatteverket på vårt rot-avdrag. Tillsammans en summa på 15 000 kronor. Anledningen, enligt handläggaren på skattekontoret, var att det inte skulle finnas något hus att utföra hantverk på. Vilket var märkligt eftersom det bevisligen stått ett torp på tomten i över hundra år. Ann, som handläggaren hette, förklarade att enligt taxeringen var vår fastighet noterad som en 211:a – tomt utan hus. En tomt med fritidshus skulle vara noterad som en 221:a. Okej. I våra papper kunde vi också se att det stod 211. Men för oss hade det lika gärna kunnat stå sockervadd i den rutan. Vi hade ändå inte förstått innebörden av det. Det som gör saken lite märklig är att ett flertal andra hantverkare fått ut rot-pengar tidigare år. Nästan 50 000 kronor. Utan att Skatteverket hört av sig. Trots att vi tydligen bara ägt en – tvåhundraelva. Kanske har verket extra koll på fritidshus just nu, vad vet vi?

Ann hade fattat sitt beslut och var klar med ärendet – punkt. Eventuella ändringar fick andra ta hand om.

Som tur var ställde inte hantverkarna några ekonomiska krav på oss utan lät oss lösa problemet med Skatteverket i lugn och ro. Nya papper skickades in. Nu med huset noga noterat. Och förra veckan kom beslutet.

Vi har ett hus igen, ett torp!

Taxeringsvärdet hade samtidigt ökat med över 100 000 kronor eftersom vi blev tvungna att kryssa i rutor för det nya taket, vattnet och det renoverade köket. Bra eller dåligt? Ingen aning. Det rör sig fortfarande om en liten summa i hussammanhang. Men kanske gör det banken lite lugnare.

/Micke

P.S Bor du i ditt hus året-runt så är du antagligen en 220:a hos skattemyndigheten. Bara så du vet.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, hantverkare. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Torpet som försvann

  1. Marie skriver:

    Torpet har funnits på vår lantbruksfastighet men utan att vara taxerad skulle jag tro. Det var först när vi styckade av en tomt som tomten ”blev till” . Att sedan inte huset blev med i taxeringen vet jag faktiskt inte. Undrar om det inte finns en gräns att bedömer man att huset är värt mindre än 50 000 så taxeras det inte utan endast tomten. Men nu efter renovering ska det naturligtvis vara taxerat.

    • torpetberget skriver:

      Hej Marie. Ja, det låter troligt. Vi borde ha varit mer uppmärksammade. Nu har vi fått svar från Skattemyndigheten att de betalat ut nästan 19 000 till hantverkarna, så vi kan andas ut. Det nya taxeringsvärdet blev 250 000. Så vi ligger nästan 100 000 back om vi ska lägga huspris och våra renoveringskostnader i den andra vågskålen, ha ha. Men det är ju inte därför vi gör det. 🙂

  2. Pingback: Årsrapport | Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s