Fotogenlampor

fotogenlampa small

Reflektorn i mässing ger ett varmt mjukt ljus i rummet. Nu tycker man nästan att det är synd att vi går mot ljusare tider.

Ni minns kanske att vi köpte två väggfotogenlampor i början av förra året (om inte, kan ni se dem här). Och det var ju bra så långt. Tills vi skulle använda dem. Det visade sig att båda brännarna var trasiga. Suck, vad trist! Tydligen hade kugghjulen gått sönder inuti så det gick inte att få upp veken.

Först nu fick vi tummarna ur för att köpa nya delar. Jag hittade en återförsäljare för Karlskrona Lampfabrik i Karlstad och tog med mig mina trasiga brännare dit för att testa vilka storlekar jag skulle ha. I butiken fanns nämligen ett ställ med diverse fattningar för fotogenlampor. Så det var bara att testa vilka mina passade i. Jag valde polerad mässing till båda. Det finns även något som heter ”antikoxiderad mässing”, men det känns lite hittepå, lite shabby chic typ. Mässingen får väl den ytan ändå till slut.

Förra veckan ringde butiken och sa att mina grejer hade kommit. Och jag kan berätta att reservdelar inte var billiga. Två brännare gick på cirka 800 kronor. Så mina loppisfynd är inte så mycket till fynd längre.

Men nu ska jag inte gnälla om pengar för det blev väldigt fint när de väl kom upp. Den lilla lampan hamnade i köket och den större i kammaren. Frågan är om det kommer bli sotfläckar i taket? Vi har hängt dem så att det är minst en meter kvar upp till taken. I dokusåpan Farmen har vi sett att de har så kallade rökhattar som sitter på brännarröret. Är det någon som har erfarenhet av detta? Det vore lite tråkigt att få svarta fläckar på våra nymålade tak.

/Stina

P.S Nu finns möjligheten att även följa oss på Facebook. Där kommer vi lägga ut våra inlägg men även ge små glimtar av vad vi grejar med. Alltså sånt som vi inte bloggar om. Så gå in och gilla oss vettja! 
Här är länken till vår sida.

https://www.facebook.com/TorpetBerget

Eller så trycker ni på gilla-knappen längst ner i högerspalten på den här sidan.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i interiörer, loppisfynd. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Fotogenlampor

 1. Sara skriver:

  Jag tror absolut att ni behöver hattar! Det har jag, men det blir ändå lite sotigt i taket. Men ffa. är det väl värmen som hatten skyddar emot, litegrann? Det blir ju fruktansvärt varmt rätt upp ur röret.

 2. Lena SW skriver:

  Åh, snygga lampor, men sätt dit hattar omedelbums. Väninnans kökstak i torpet fick ett mindre snyggt brännmärke efter bara en kort stund. Värmen från röret kan liknas vid en varmluftspistol. Även om inte hattarna tar all värme, så är det ett bra skydd

 3. MrsUniversum skriver:

  Fint blir det i fotogenlampans sken. Köpte en fotogenlampa på secondhand och även den behövde byta veke och brännare. Kostnaden blev dock något lägre än er. Men so what – njutbart är det. Vi använder lysfotogen, det sägs att lampolja också fungerar att lysa upp med (?)

 4. torpetberget skriver:

  Det låter som att ni tycker att vi bör skaffa rökhattar! 🙂 Det får nog bli så också. Men vi testade att hålla handen över röret uppe vid taket, och vi kände ingen värme. Vi har letat efter info om det finns något rekommenderat säkerhetsavstånd, men inte hittat något. Det blir till att testa sig fram helt enkelt.
  Stina

 5. Jag har en bordsfotogenlampa på hög fot, det blir inga märken i taket av den eftersom era sitter på bröstpanelen har jag svårt att tro att de skulle bli sotfläckar i taket med det avståndet!

 6. …fast sedan tittar jag på några före-efter och inser att er bräöstpanel går jädrans högt…å andra sidan tror jag att risken med hatt är att oset kommer på väggen istället.

  • torpetberget skriver:

   Hmm, det verkar ju vara en hel vetenskap att använda fotogenlampor, haha! Vi får väl testa under sträng bevakning. Det vore ju synd om de bara blev skådelampor! 😉
   Stina

   • Lena SW skriver:

    Nej, det är ju klart att ni ska använda era fina lampor, nu när ni har fått dem i funktionsdugligt skick. Dessutom får man leta efter mer hemtrevligt ljus. Det kommer att bli ”pricken över i:et” eller ”grädden på moset”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s