Torpet – en illustration

Det här huset känns bekant även om dörrarna nuförtiden är enfärgade och farstun är både ommålad och har nytt tak.

Finn fem fel. En hel del har förändrats på två år.

För några veckor sedan fick vi ett mejl från reportern Monika på Aftonbladets Härligt hemma-bilaga. Hon ville ”förvarna” oss om att de skulle illustrera en artikel med en bild på vårt torp. Vi hade naturligtvis inget att säga till om, eftersom det var Aftonbladets egna bilder, men det var snällt av henne att höra av sig. Bilden publicerades i förra numret (nr 12 23 mars). Kul, men i bildtexten stod det det att vårt torp var nyrenoverat. Och det stämde väl, men bara på delar av insidan. På utsidan hade vi inte gjort något alls när Bladet var på besök och fotograferade för snart två år sedan (det kan ni läsa om här).

Men nu ska det bli ändring på det! Den röda stugan ska bli ännu rödare. Planen var att vi skulle ha varit igång redan nu. Men på grund av… jaja, bortförklaringar. Nu är det på riktigt, vintern har börjat ge vika. Så ge oss några nätter utan extremkyla och vi är igång. Det är dumt om slamfärgen fryser fast på fasaden innan den hunnit torka.
Vi har lagt upp det på tre helger.

 • Riva dålig panel och skrapa allt som varit vitmålat. Japp, de vita knutarna försvinner.
 • Sätta dit nya panelbrädor och foder.
 • Måla

Färgen ska bli ljusröd. Falufärg utan linolja. Men varför är den 33 procent dyrare än den vanliga rödfärgen? Trots att den har färre ingredienser?

/Stina

P.S Det var roligt att läsa reportaget om Södergårdens fina hem i samma nummer av tidningen. We like!

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, färg. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Torpet – en illustration

 1. Erika skriver:

  Det sorgliga svaret är väl att den är dyrare p.g.a. att den tillverkas i mindre mängder och det p.g.a. av mindre efterfrågan?

  Vi blev AVRÅDDA från en klantfärgbutik att använda varianten utan linolja med motiveringen att den fäster sämre. Bra, tänkte vi – då blir den lättare att borsta bort när det är dags för ommålning. Och så beställde vi hos en byggnadsvårdsbutik i stället.

  Målade i fjol och den extra lystern som frånvaron av linolja ger är värd varenda krona! Hoppas ni blir lika nöjda!

  PS. Kul med reportaget! DS.

  • torpetberget skriver:

   Ja, vad ska man säga? Det är inte helt ovanligt att man får hittepåtips av folk i både bygg- och färgbutiker. Bäst är nog att lita på sig själv. 🙂
   Jag har ju sett vad fint ert hus blev med ljusröd falufärg så jag har höga förväntningar på vårt. 🙂
   Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s