Gröna blad

Här kommer en pelargon. Vilken sort? Ähum, harkel, hmm, lappen med namnet är borta så det får bli en överraskning.

Pelargon i motljus. Vilken sort? Ähum, harkel, hmm, lappen med namnet är typ försvunnen så det lär bli en överraskning.

Jag har börjat skissa på hur årets trädgårdsland ska se ut. Men om jag får plats med allt återstår att se.

En plan är på gång, men om jag får plats med allt återstår att se.

Ni som följer oss på Facebook har säkert sett att vår odlingssäsong redan har börjat. Pelargoner, tagetes och basilika är uppdrivna och omskolade. Jag har även tagit sticklingar av mina Mårbackapelargoner.

Den senaste frösådden var två olika sorters luktärter, America och Mrs Collier, båda kulturarvssorter. Jag har även petat ner doftpetunia, sommarmalva och rosenskära. Men petuniorna vägrar gro! Och jag vet inte varför. Brist på kompetens kanske – hos fröna.

Min plan i år är att ha en plan. Inte crazyodla som ifjol då jag petade ner vadsomhelst varsomhelst. Därför har jag börjat skissa lite på hur grönsaksodlingen ska se ut.

När jag fyllde år för några veckor sedan fick jag ett presentkort hos en trädgårdshandel. Så i år ska det bli bärbuskar. Jag funderar på att köpa fyra plantor hallon av sorten mormorshallon, två krusbär- samt två vinbärsbuskar. Jag gillar svarta vinbär bäst eftersom gelén man gör passar utmärkt till höstens älggrytor.
Min tanke var att sätta alla bärbuskar tillsammans, men man kanske ska sprida ut dem i trädgården? Å andra sidan känns det mer sammanhållet om man har allt ätbart i samma område. Så en sak är säker, sommarens sysselsättning är fixad, det blir till att rensa ogräs i landet och vakta bärbuskar från fåglar.

Stina

Här ligger luktärterna och lurar. Om några månader pryder de förhoppningsvis en spaljé i torpet.

Här ligger luktärterna och lurar. Om några månader pryder de förhoppningsvis en spaljé i torpet.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i odling, trädgård. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gröna blad

 1. Therése skriver:

  JA! Äntligen är våren här…och trädgården börjar vakna till liv 🙂 Och det går inte att låta bli att stoppa fingrarna i jorden 🙂 Jag fick äntligen upp mina jordärtsskockor igår.

  Jag fick några tankar krig det du/ni skrev: ni känner ingen som har en massa vinbärsbuskar? Det brukar alltid finnas någon som har en massa eller som inte vill ha kvar sina, kolla runt. Dessutom är de lätta att föröka genom sticklingar, men det tar såklart lite tid. Tänk på att rådjur inte gillar vinbär…har du/ni någonting i trädgården dessa inte kan låta bli kan det vara bra att veta.

  Lycka till!

  • torpetberget skriver:

   Tack för tipsen! Vi har gamla svarta vinbärsbuskar i trädgården, men de ger knappt några bär. Därför blev ena busken offer för röjsågen förra året, men de kanske tål superhård beskärning? Haha!
   Stina

 2. Endemol Sweden skriver:

  Har du hört talas om det nya inrednings och byggprogrammet The block? Skulle detta passa dig? Tävla i TV4:s nya program och vinn 500 000!
  För mer info och ansök på TV4.se/block eller sms:a block till 72400

 3. Giannina skriver:

  Hej Mikael och Christina! Vi vill tipsa om att ni kan nominera er blogg till Årets Byggblogg som avser utnämna Sveriges bästa byggblogg den 29 maj 2013. Vinnaren kammar hem 25 000 kronor i ett projektkort att handla varor för på BAUHAUS. Skicka in ditt bidrag senast den 12 maj. Lycka till!
  http://www.bauhaus.se/byggblogg.html

  Giannina
  Priest Public Relations

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s