Byggtider

xxx

Först hade vi bara tänkt byta ut de delar av vattbrädan som var dålig. Men sen kom vi på att det var ett beslut enbart baserat på lathet. Vatten skulle leta sig in i skarvarna och göra brädan oduglig efter ett tag. Så nu åker hela listen bort.

Gröna blad och brun mylla är numera dåtid för mig. 1 maj är den definitiva starten för hårdvarujobben på torpet. Maskiner, brytjärn, hammare och plank är framtaget. Mannen i mig börjar tina upp efter den osedvanligt långa vintern och snickarbyxorna har kommit på plats. Utan att först blivit tvättade. Det är karlatag det.Fasad öst rensad small

Ni som följt bloggen vet att vi länge pratat om att ta bort de vita knutbrädorna och måla om hela fasaden i ljus Falu rödfärg. Men det som fått oss att tveka är att vi inte vågat titta efter hur timmerstommen mått under panelen. Hade skalbaggsungarna gett sig iväg och mumsat i sig av flera stockar än de under fönstren? Hade dödsuret tickat slut på knutarna? Hade mögelsvampen gjort stuvning av syllarna? Vi var inte säkra på att vi ville veta. Men i helgen tog vi äntligen mod till oss och lät kofoten ta spjärn mot de första brädorna på österväggen. Och – timmerstommen ser frisk och kry ut! Varv efter varv av stockar härligt tätade med gamla randiga skjortor, blusar och byxor med plåtknappar. Precis som det brukat se ut. År av oro helt i onödan. I alla fall över den här väggen.

Panelen är kilsågad av hela stammar och har ”bakar” (barken kvar) på båda sidor. Kul att se hur man använt precis allt på trädet. I alla fall om man som torpägare inte hade råd med finbrädor. Så kommer det inte att se ut när vi är klara. För på den lokala brädgår’n köpte vi spikraka, klingsågade, fasade brädor med räfflade sidor! Fasade och räfflade? Varför gör man sådana brädor? Jag antar att vi torpägare inte är en prioriterad målgrupp. Men som tur är kommer locklister att täcka över både fasningar och räfflor. Fast hörnbrädorna åker vi nog på att hyvla själva. Det blir nästa helgs uppgift.

Tills dess petar jag lite i myllan och beundrar Stinas gröna fingrar.

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, fasad. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Byggtider

  1. Sophie skriver:

    Härligt med fint friskt timmer. Du vet att ni kan ”kilsåga” ny panel genom att såga bort en kil på ena sidan. Så gjorde vi med panelen på Ekenäs och det gör ganska stor skillnad för slutresultatet. Man behöver inte kilsåga alla men man bör tänka på att vända brädorna åt rätt håll så de sitter rotända mot toppända så att det ser rätt ut.

    • torpetberget skriver:

      Hej Sophie! Vi blir nog tvungna att kilsåga brädorna vare sig vi vill eller ej om panelen ska få plats eftersom vi bara kommer att byta en planka här och där. Men jag önskar att vi hade tänkt som dig när vi bytte brädorna under fönstren. Det ser fel ut när de bitarna är spikraka mot resten av svänggänget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s