Rapport från grönsakslandet

Det är grönt i alla fall, trots det torra vädret.

Det är grönt i alla fall, trots det torra vädret.

Ett ogräsfritt land är en utopi. I trädgårdstidningarna ser odlingarna fina och prydliga ut. Det skulle mitt också göra – om jag fick använda DDT. Men det är tydligen förbjudet så även i år har det blivit lite blandat resultat i grönsakslandet.

Några sättpinnar målade med falufärg och vips hade vi buskstöd till hallonen och vinbärsbusken.

Några sättpinnar målade med falufärg och vips hade vi buskstöd till hallonen och vinbärsbusken.

På plussidan:

• Det positiva är att antalet knäpparlarver verkar ha minskat. Det ser vi eftersom färre potatisar har blivit angripna. I år testade vi två nya sorter, Maris Bard och Amandine. Den sistnämnda kan vi verkligen rekommendera. Mycket god!

• I år blir det fler än två morötter. Det ser jag som ett stort framsteg. Anledningen är att jag varit betydligt noggrannare när jag rensat ogräs.

• Den här säsongen testar jag jordärtskocka och jäklar vad den växer! Snart två meter hög. Men vi får vänta till sent i höst innan vi vet hur stor skörden blir.

• Även rödbetorna verkar ta sig. Jag testade såband. Det var enkelt och minskade risken att så för tätt.

På minussidan:

• Varken luktärter eller bondbönor tog sig särskilt bra i år. Kanske för att det varit torrt i kombination med att vi varit bortresta.

• Lök. Jag blir inte klok på rödlökarna. De tar sig i alla fall inte. Det gjorde de inte förra året heller. Nästa år blir det INTE lök i landet.

• Ogräs. Tänk om det man sådde växte lika bra som ogräset. Då hade man lätt kunnat vara självförsörjande. Tyvärr går det inte att överleva på vare sig ormbunkar, kvickrot eller fräken.

Lärdomar inför nästa års odling är att så i omgångar (så alla grödor inte blir klara samtidigt). Dessutom funderar vi på att dela upp landet i fyra lådor. Det blir enklare att komma åt och mindre jordyta för ogräset att växa på. Dessutom har jag börjat prenumerera på en trädgårdstidning.

***

Vi har helt glömt bort att berätta vad som hände med boden som vi hämtade i april (läs inlägget här). Vi dumpade av den på en skogsbyväg strax utanför vår tomt och där kunde den såklart inte stå. Men det dröjde nästan en och en halv månad innan boden hamnade på rätt plats. Mickes bror kom med timmerbilen och lyfte, flyttade och landade den mjukt på sina nya grundstenar.

Så nu står den vid vårt land.

Några saker har redan fått flytta in. Spade, grep och kratta. Sånt jag behöver när jag grejar i landet. Boden behöver lite omvårdnad men så långt har vi inte kommit. Den ska bland annat inredas med en rejäl bänk, några hyllor och sen målas. Det får kanske bli ett höstprojekt.

/Stina

Efter en flygtur kom boden på plats. Tack J för hjälpen!

Efter en flygtur kom boden på plats. Tack J för hjälpen!

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i odling, trädgård. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Rapport från grönsakslandet

 1. Amandine är verkligen en favorit. Och lök har även jag försökt med i flera år, både frö och lök, har aldrig blivit större än en pottekula…har också gett upp. Man får helt enkelt anpassa grödor efter jordmån 🙂

 2. MrsUniversum skriver:

  Efter hand kommer det där att gå bra – då man inser vad som funkar i jorden/läget och inte. Vitlök är en lätt lök – lättare än gul- och rödlök tycker jag. Sätt klyftor från affären i sept/okt och skörda i jun/juli.

  Täckodling gör att mindre ogräs slår rot. Gräsklipp mellan raderna med godsaker ger näring och kväver ogräset som sagt. I år testar jag och det fungerar bra för mig 🙂

  • torpetberget skriver:

   Hej! Vitlök kanske man skulle testa då. Det är bara att peta ner några klyftor och sen vänta till nästa år? Det lät behändigt. Jag la på lite gräsklipp i början av sommaren, men man ska såklart göra det oftare. Får skärpa mig på den punkten. 🙂 Tack för tipsen!
   Stina

  • torpetberget skriver:

   Hej Lena! Vilken bra blogg du har! Den ska jag genast börja läsa. Och bra tips, om jag ändå funderar på att göra om landet kanske jag ska gräva ner plåt eller platon så jag blir av med ogräshelvetet. 😉
   Kvickroten känner jag mest för att kasta i elden, men sirapen kanske blir god? Får jag massor med kvickrot nästa år får jag prova.
   Stina

 3. Clara skriver:

  Vilka otroligt snygga buskstöd ni gjort, vilken inspiration jag fick nu!! =)
  Trevlig kväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s