Jag tycker inte det var så längesen vi stod och petade ner sättpotatisar, sådde morötter och la ner såband med rödbetsfrön. Men tiden går fort i odlingsbranschen. Nu gulnar löven och kvällarna är både mörka och kyliga.
Det betyder å andra sidan skördetid!
Under semestern tjuvade vi lite potatis till våra middagar, men de flesta plantorna har fått stå orörda. Dock med blasten avklippt. Mamma har sagt att om man tar av blasten så hindrar man att potatisen ska växa sig för stor eller drabbas av mögel. Men om det stämmer vet jag inte.
Vi hade förhoppningar om att det skulle vara färre knäpparlarvsattacker i år. Och så var det i somras. Men av de jag plockade upp nu fick jag kasta nära hälften. Av någon outgrundlig anledning verkade de gula larverna, till skillnad från oss, gilla Maris Bard bättre än Amandine som hade betydligt färre angrepp.
Nytt i landet i år är rödbetorna och några av dem verkade vara klara även om de var små i storleken. Det blev fler morötter i år och det får ju ses som en formidabel succé ur en trädgårdsamatörs synvinkel.
Förra året la vi potatisen i en trådkorg med lite tidningar emellan och ställde i matkällaren i stan. Men se det gick inte. På bara några veckor hade allt möglat. Är det någon som har ett bra tips på hur man förvarar knölar en längre tid?
Stina
Jag förvarade min vinterpotatis i jordkällare, i äpplelådor, med den där äppleformade pappen i. Då låg potatisen en och en hela vintern och var i prima skick ända inpå vårkanten. Lycka till!
Det var ju smart att använda den där äppelpappen! Det ska jag testa. Köpte eller fick såna av mataffären?
Stina
Tänk på att köpeäpplen är ganska besprutade… En låda med sand ska funka på morötter i jordkällare iaf. Kanske nåt för potatis också.
Pingback: Årsrapport | Torpet Berget