Avkastning

Det ska väl gå att slänga ihop några middagar med de här ingredienserna.

Det ska väl gå att slänga ihop några middagar med de här ingredienserna.

Jag tycker inte det var så längesen vi stod och petade ner sättpotatisar, sådde morötter och la ner såband med rödbetsfrön. Men tiden går fort i odlingsbranschen. Nu gulnar löven och kvällarna är både mörka och kyliga.

Det betyder å andra sidan skördetid!

Jag har inte bara grävt upp, jag har grävt ner också. Nästa års planering är redan igång.

Jag har inte bara grävt upp, jag har grävt ner också. Nästa års trädgårdsplanering är redan igång.

Under semestern tjuvade vi lite potatis till våra middagar, men de flesta plantorna har fått stå orörda. Dock med blasten avklippt. Mamma har sagt att om man tar av blasten så hindrar man att potatisen ska växa sig för stor eller drabbas av mögel. Men om det stämmer vet jag inte.

Vi hade förhoppningar om att det skulle vara färre knäpparlarvsattacker i år. Och så var det i somras. Men av de jag plockade upp nu fick jag kasta nära hälften. Av någon outgrundlig anledning verkade de gula larverna, till skillnad från oss, gilla Maris Bard bättre än Amandine som hade betydligt färre angrepp.

Nytt i landet i år är rödbetorna och några av dem verkade vara klara även om de var små i storleken. Det blev fler morötter i år och det får ju ses som en formidabel succé ur en trädgårdsamatörs synvinkel.

Förra året la vi potatisen i en trådkorg med lite tidningar emellan och ställde i matkällaren i stan. Men se det gick inte. På bara några veckor hade allt möglat. Är det någon som har ett bra tips på hur man förvarar knölar en längre tid?
Stina

Nu är hösten här och plötsligt dyker andra organismer upp.

Hösten är här och plötsligt dyker andra organismer upp.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i odling, trädgård. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Avkastning

 1. Jag förvarade min vinterpotatis i jordkällare, i äpplelådor, med den där äppleformade pappen i. Då låg potatisen en och en hela vintern och var i prima skick ända inpå vårkanten. Lycka till!

 2. torpetberget skriver:

  Det var ju smart att använda den där äppelpappen! Det ska jag testa. Köpte eller fick såna av mataffären?
  Stina

 3. Elisabeth skriver:

  Tänk på att köpeäpplen är ganska besprutade… En låda med sand ska funka på morötter i jordkällare iaf. Kanske nåt för potatis också.

 4. Pingback: Årsrapport | Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s