Årsrapport

Året som gått i bilder. Men vad hände egentligen månad sex?

När vi satte oss ner för att gå igenom vad som skett på Berget under 2013 tänkte vi att det skulle gå fort, eftersom det kändes som vi inte hade gjort så mycket. Men efter en snabb summering insåg vi att det blivit en hel del i alla fall. Inga stora saker, men ändå. Här kommer en snabbresumé:

Januari:
Det damp ner ett brev i brevlådan i januari. Avsändaren var Skatteverket och de påstod att vi inte hade något hus på tomten. Och därför kunde vi inte göra några ROT-avdrag. Efter lite förvirring och några samtal med myndigheten skickade vi in nya papper – med ny taxeringskod. Och ROT-avdragen genomfördes.
Vi köpte också ett shabby skåp på auktion. Efter en tur till färgaffären blev det vita skåpet blått och vi kunde hänga upp det utan att skämmas. Nu står där en gammal brännvinsflaska och två supglas.

Februari:
I februari ropade vi in ett trätråg som vi inte visste vad vi skulle ha till. Det vet vi fortfarande inte.

Mars:
Micke köpte snajdiga snickarbyxor till mig – med Bergets logga – i reflex! Nu kan jag smyga runt på grusvägen i mörker men synas ändå.

April:
Den här månaden fick torpet tillökning. En regnig och kall söndag åkte vi till Mariestad för att hämta hem en liten åttkantig redskapsbod. Eller om det var ett kök. Ett bilsläp utrustat med vinsch var vårt enda redskap och efter högljudda svordomar och osämja fick vi både på, och av, huset.

Maj:
Nu hände något stort med huset. Vi tog en semestervecka, bjöd dit mina föräldrar och målade fasaden. Vi valde den ljusröda falufärgen utan linolja. Och resultatet blev riktigt bra. Huset blev helrött och därmed försvann de vita knutarna. Men pappa tyckte det såg som en lagård.

Juni:
Slappade vi? Ingen aning. Vet ni?

Juli:
Juli betyder semester för oss. Men varför ligga i hängmattan och läsa när man kan leta upp en varmvattenberedare på Blocket – bara 2 km från torpet. Sen var det bara att skaffa vattenkran, rör och några kopplingar. Och helt plötsligt hade vi varmvatten i köket.
Dessutom köpte vi till en slangkoppling så att vi kunde duscha varmt i uteduschen. Vilken lyx! Och därmed kunde vi stanna i stugan mycket längre perioder utan att lukta illa.
På odlingsfronten var jag obildbar. Återigen sådde jag allt på samma gång. Vilket gjorde att alla grönsaker var klara samtidigt. Och trots att vi åt som kaniner hann en del växa sig förbi bäst-före-datum.

Augusti:
Vi kastade ut våra sköna nyproducerade möbler och ställde in gamla obekväma istället. Så kan det gå.

September:
Vi plockade upp de sista potatisarna och kunde konstatera att den franska sorten Amandine klarade sig bättre mot knäpparlarverna än Maris Bard. Rödbetorna blev yttpyttesmå men morötterna blev fler än 2012.

Oktober:
Det känns lite vemodigt att varje höst plocka bort pelargonerna och istället plantera ljung i utekrukorna. Då vet man att hösten är här och vintern är på intågande. Vår Säfstaholm producerade ett (1) äpple som vi jämlikt delade på. Hoppas det blir fler nästa år.

November:
Nu var det hög tid att sätta upp innanfönstren men de passade väldigt dåligt. Men det visste vi redan. Micke hyvlade med elhyveln och jag passade in dem och tätade. Bättre har de aldrig suttit – typ.  Jag vågade också kliva upp på taket för att rensa hängrännorna. Det hade vi inte gjort sedan vi la om taket så de var fyllda till bredden med jord, löv och barr. Micke vintertömde vattensystemet och jag satte igång det igen. Sen vi tömde vi det en andra gång.
Våra nya julgardiner fick oss sugna på att fira jul i torpet.

December:
Och så blev det! Jul i torpet. Tyvärr ösregnade det och vi var båda förkylda, men det blev mysigt ändå. Mickes dotter med familj kom på besök och vi åt sjuskinnsgröt. Det blev den första julen i torpet sen vi köpte huset! Bättre sent än aldrig.
Det vi blev mest glada över var att vi strax före jul fick reda på att vi, och vår blogg i synnerhet, blivit prisad av Värmlands Museum. År 2013 kunde inte slutat bättre.

Väl mött under 2014 – torplövers! ;o)

/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Årsrapport

  1. Pingback: Sammanfattning av 2013 i DB | Livet i DB

  2. Jenny Ivarsson skriver:

    ifall ni fortfarande inte vet vad ni ska ha trätråget till och kanske vill sälja det vidare så har ni en intresserad här, lite beroende på hur stort det är förstås, men jag tycker det ser väldigt fint ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s