Tips från trädgårdscoachen

I början av januari fick lampan lysa från tidig morgon till sen kväll. Allt efter som dagarna blev längre fick lampan vara tänd kortare tid.

I början av januari fick lampan lysa från tidig morgon till sen kväll. Allteftersom dagarna blev längre fick lampan vara tänd kortare tid.

I fjol fick jag en växtlampa i födelsedagspresent, men eftersom det var i slutet på mars var det redan tillräckligt ljust för min frösådd. Först i år har jag testat den ordentligt. Tidigt på året petade jag ner två pelargonsorter i såjord. En planta behöver ljus 16 timmar om dagen och med en timer tändes ljuset klockan sex på morgonen och släcktes klockan 22.

På bara några dagar kom det upp små plantor och ett par månader senare hade jag kraftiga och buskiga pelargoner redo för omplantering. Jag hade ett liknande upplägg förra året – utan växtlampa. Då var det många fröer som aldrig grodde. Och de som kom upp blev rätt klena och rangliga. Så skaffa en växtlampa om ni inte redan har en.

/Stina

Voilà! En betydligt buskigare blomma. Lampan gjorde susen,

Voilà! En betydligt buskigare blomma. Lampan gjorde susen.

 

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i odling, verktyg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s