Från utedass till badrum

Sista pärlspontsbrädan figursågade vi så den skulle passa mot timret. Smart eller bara konstigt? Vi har inte bestämt oss än... Mittenbilden visar innan vi börjat måla. Fläkten avslöjar att detta var under den tokheta sommaren 2014. Det känns längesen nu.

Sista pärlspontsbrädan figursågade vi så den skulle passa mot timret. Smart eller bara konstigt? Vi har inte bestämt oss… Mittenbilden visar innan vi börjat måla. Fläkten avslöjar att detta var under den tokheta sommaren 2014. Det känns längesen nu.

Under vår semester passade vi på att göra klart badrummet. Att inreda ett våtutrymme i ett gammalt hus är bökigt. För även om det är ett modernt rum så ville vi att det skulle harmoniera med resten av huset. Så här följer en varningstext: vi har inte följt branschreglerna för vad som gäller för våtutrymme! Så gör inte som oss om ni vill ha ut försäkringspengar vid en eventuell fuktskada.

Men det betyder inte att vi inte läste på innan vi bestämde oss för hur vi skulle gå tillväga. På OSB-skivorna häftade vi upp förhydningspapp (vindtät, asfaltbelagd papp) som vi sedan klädde med pärlspont och i taket satte vi råspont. Därefter målade jag tak och väggar med tre lager linoljefärg.

Till golvet hittade vi en plastmatta med mönster som påminde om linoleumgolv. Här anlitade vi faktiskt en mattläggare för att få ett så snyggt resultat som möjligt.

Tro’t eller ej men vi gör faktiskt inte allt själva. 😉

Men eftersom badrummet är litet är det svårmöblerat. Rummet är bara 4,5 kvadratmeter och med snedtak dessutom. Här ska dusch, toalett, badrumsskåp, tvättmaskin, varmvattenberedare och hydrofor rymmas.

Duschen gav oss gråa hår. Inget tycktes få plats. Eftersom vi valde att ha pärlspont på väggarna var duschkabin enda alternativet. Till slut hittade vi en kabin med de udda måtten 70×90 cm. Och tvättmaskinen fick bli en toppmatad som tar betydligt mindre plats än en frontmatad.

Nu är allt klart och vi blev mycket nöjda. Trots att så mycket skulle in blev det inte så trångt.

Vi ska ta hit en elektriker som ska sätta upp en pax-fläkt för att minska på fuktbelastningen, fram tills dess öppnar vi fönstret när vi duschar.

Klart! Väggarna är målade med 20 procent nougat, taket med 10 procent av samma kulör. Listerna är målade i 40 procent grön umbra. Den gamla mjölbingen fick bli tvättkorg. Krokarna beställde vi från Nacka byggnadsvård och de emaljerade burkarna med hylla hittade vi på Blocket.

Klart! Väggarna är målade med 20 procent nougat, taket med 10 procent av samma kulör. Listerna är målade i 40 procent grön umbra. Den gamla mjölbingen fick bli tvättkorg. Krokarna beställde vi från Nacka byggnadsvård och de emaljerade burkarna med hylla hittade vi på Blocket.  Tips! Klicka på bilden så blir den större.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Från utedass till badrum

 1. Louise skriver:

  Jojomän, det gick bra det! Härliga färger och lyxigt med plastmatta! Exakt den duschkabinen hade vi ett tag, så smal att man kunde gå förbi den när den stod i hallen. Jag tycker att det är precis så pilligt det ska vara i ett sånt hus med den kurviga brädan. Special-special!

  • Christina skriver:

   Puh! Bra att du vill fortsätta läsa trots webbadressbyte. 🙂 De figursågade brädorna får vara kvar. Vi har ju ingen bättre lösning på det i alla fall.

 2. Patrik på Stenbacken skriver:

  Har även jag ett tillbyggt badrum vid mitt torp och en fläkt jag verkligen kan rekommendera är Pax Passad multi! Den är helt självreglerande och har ett grundventilationsläge. Ett tips är att dra ut röret en bit så att det kommer utanför ev takfot. Det eliminerar fukt i takfot och på vägg vilket främst på vintern annars ger ett rejält fukt/istäcke.

  • Christina skriver:

   Vår Pax passad ligger här hemma och väntar på att elektrikern ska komma. Bra tips du kom med. Det har jag inte tänkt på att det kan bli isbeläggning. Tack!

 3. Camilla i Norge skriver:

  Hei
  Nå har jeg lest meg gjennom hele den gamle bloggen og fortsetter kosen her på den nye. For en jobb dere har gjort og for et flott hus det har blitt! Selv har jeg et gammelt sveitserhus nord i Norge og der blir det også lite bad for vi vil heller ikke flytte på vegger. Da kunne jeg jo heller bygd et nytt hus. Hvor har dere funnet det flotte gulvbelegget? Jeg har lett etter et slikt, men finner ingen. Kun slike som ser ut som tre eller stein, kanskje svart og hvitrutet. Har du navnet på produsenten?

  • Christina skriver:

   Hej Camilla! Jag blir alldeles varm i hjärtat när du skriver att du läst hela bloggen. Sånt gör mig väldigt glad. Och kul att du gillar det vi gjort. 🙂
   Golvet är en plastmatta för våtrum. Här är länken: http://konsument.tarkett.se/products/badrum/vatrumsgolv/aquarelle-designgolv-3-m
   Tarkett finns väl att få tag i Norge också antar jag. Annars får du ta en tur till Sverige. 😉
   Jag har faktiskt bott i Finnmark en period. Otroligt vackert landskap!

   • Camilla i Norge skriver:

    Tusen takk for link! Tarkett finnes i Norge også. Vi holder til i Troms, men vi har bodd i Finnmark en stund også. Som nevnt trives jeg veldig med å lese bloggen deres. Mange gode ideer. Lurt å dele inngangen i to så man får det litt varmere om vinteren. Synd vi ikke kan det. Da må vi bygge på først.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s