Ute blev inne

Innertaket består av fem lager. Luftspalt, masonitskivor, 145 mm linisolering, luftspärrspapp och råspont. Gaveln fick reglas upp innan den kunde isoleras. Utanför sovrummet fick vi göra en speciallösning för att kunna öppna dörren.

Innertaket består av fem lager. Luftspalt, masonitskiva, 145 mm linisolering, luftspärrspapp och råspont. Gaveln fick vi regla upp innan vi kunde isolera och sätta in ett nytt fönster. Utanför sovrummet fick vi göra en speciallösning för att kunna öppna dörren. Isoleringen blev bara 45 millimeter på en del av ytan.

Nu ligger vi helt fel i kronologin i den här bloggen. Det tänker jag ändra på.
För innan vi isolerade farstun tog vi faktiskt hand om övervåningen. Den hade varit en öppen oisolerad vind ända sedan vi köpte torpet. Men även en transportsträcka mellan sovrummet och bottenvåningen. Mysigt på sommaren – men en golgatavandring på vintern.

Så här såg det ut innan vi började.

Så här såg det ut innan vi började. Lägg märke till spåntaket.

Mikaels svärson Snickar-Martin gav oss lösningen. Han isolerade taket och väggarna mot kattvindarna vilket möjliggjorde en helt ny boyta. Martin fick lämna allt han lärt sig på sin hantverksutbildning och i stället lyssna på våra jobbiga byggnadsvårdsregler. Och han gjorde det med intresse och bravur. All cred till honom.
I och med att utrymmet isolerades fick vi värme i hela huset. Men vi är inte klara med det. Till våren ska vi lägga nytt trägolv. Det nuvarande är ett gammalt ladugårdsgolv som både sviktar och glipar eftersom det är gjort med brädor utan spånt.

To be continued.

Xxx

Gaveln tapetserade vi med Vallmo från Boråstapeter, ett mönster från 1880. På motsatt vägg satte vi upp renoveringstapet som jag har målat med äggoljetempera. Taket är också målat med äggoljetempera. Köttkroken i hanbjälken har vi låtit sitta kvar mest för att våra gäster ska känna obehag.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ute blev inne

 1. Benny Ekvall skriver:

  Hej

  Här i Skåne sitter vi med ett liknande tak på en oinredd vind som ska isoleras (utan plast å annat onaturligt). Hur lång tid tog projektet? Vad för kostnad landade det på i offerter?

  Hälsningar Benny

  • Christina skriver:

   Hej Benny!
   Vårt projekt blev väldigt utdraget. Taket isolerades och väggar sattes upp mot kattvindarna våren 2014. Sen dröjde det ett år innan vi tapetserade, la in nytt golv och målade rummet. Effektiv tid kanske en månad eller två. Eftersom det drog ut så på tiden har jag inte stenkoll på kostnaderna. Det som var dyrast var trägolvet och linisoleringen. Runt 15 000 kronor skulle jag tro att det gick på. Vårt rum är ju väldigt litet, ca 16 kvm. Eftersom vi hade hjälp av en släkting med taket och resten gjorde vi själva har vi inga offerter på detta. 🙂

 2. Patrik skriver:

  Hej,

  Trevlig läsning detta, kul att någon vägar skriva om hur de har isolerat en vind i ett torp.

  Själv står vi inför samma utmaning i varat torp, har därför lite frågor.

  Hur upplever ni det att det blev, såhär mer än ett är senare? Fungerade konstruktionen som det var tänkt map fukt tänker jag främst.

  Angående gavelisoleringen. Man ser på en av era bilder att ni har sätt upp vindpapp gissar jag och sedan reglar för isolering och innerväggar. Blev det ingen luftspalt där, utan isoleringen ligger direkt mot ytterväggen?

  Hälsningar Patrik

  • Christina skriver:

   Hej Patrik!
   Vi tycker att vårt sätt att isolera har fungerat bra. Vi har inte märkt av några fuktproblem. Det vi har kvar att göra är att sätta upp en ventil i gavelväggen, det känns lite instängt ibland.
   Angående gaveln. Jag beskriver väggen utifrån och in: panel, plankvägg, vindpapp, isolering, OSB-skivor, renoveringstapet, tapet.
   Så nej, det finns ingen luftspalt där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s