Fönsterbrädor

För att undvika vassa kanter figursågade vi brädan. Ett lock fick fungera som mall.

Vi använde hyvlat virke, 22×70 mm. Ett lock fick fungera som mall. Sedan figursågade vi brädan, dels för att slippa vassa hörn och dels för att det såg mer dekorativt ut.

Det är vår första vinter som åretruntboende och vi har inga blommor inomhus. Det är innanfönstrens fel. När de är insatta får inte krukorna plats och ett hem utan växter känns ganska naket, och lite kallt.

Som distanser använde vi rester från badrumsbygget – kopparrör!

Som distanser använde vi rester från badrumsbygget – kopparrör!

Men för ett tag sedan läste jag ett inlägg på bloggen Mitt Universum. De hade tillverkat snygga fönsterbrädor som inte gjorde någon större åverkan på varken fönsterfoder eller vägg. Så varför uppfinna hjulet på nytt till tänkte vi, och snodde idén, tack!

Som tur var hade vi lite överblivet byggmaterial i snickarboden. Finhyvlat virke, onödigt långa skruvar, ett kopparrör från badrumsbygget och en tom färgburk med lock. Hen som spar hen har.

Det trixiga var att borra två spik..skruvraka hål genom brädorna. Men det gick ganska bra. På bara ett par timmar hade vi sågat, borrat och skruvat upp fyra färdiga blomhyllor. Med kopparrörsbitar, 15 mm långa, som distanser så att värmen från elementen fortfarande ska kunna cirkulera. Lite sparad linoljefärg i rätta kulörer fick dem att smälta in i fönsterramen. Och nu ser de ut som de alltid suttit där. Men det blir inga yuccapalmer eller benjaminfikusar. På övervåningen står krukor med sticklingar på rad. Och alla har beställt fönsterbord.

i förborrade brädan innan vi drog igenom skruven. I kammaren ska de målas med 40 procent grå umbra och i köket med 25 procent grönjord B. Skruvhålen på framsidan tätar jag med linoljekitt.

Vi förborrade brädan innan vi drog igenom skruven. I kammaren ska de målas med 40 procent grå umbra och i köket med 25 procent grönjord B. Skruvhålen på framsidan tätar jag med linoljekitt.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fönsterbrädor

  1. Odd skriver:

    Snyggt o praktiskt, bra ide
    Ideer är kanske det enda man får stjäla, o tom BÖR stjäla.
    😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s