
Nej, Milou får inte stå på köksbordet egentligen, men vad gör man inte för en bild. Hela hösten har hon druckit köpevatten. Men nu är det tjänligt vatten från egen brunn som gäller.
Vi kommer inte att dö! Eller jo, det kommer vi att göra men inte på grund av farligt vatten.
Ni som följt oss minns säkert inlägget från i somras då vi fick provsvaren från dricksvattenanalysföretaget. Och ordet på första sidan löd: OTJÄNLIGT! Det var ett hårt slag för oss eftersom vi lagt ner en ansenlig mängd tusenlappar på att borra ett 60 meter djupt brunnshål och dragit rör in i huset. Så vi deppade ihop och började köpa vatten på pet-flaskor i stället. För inte nog med att vi hade miljarder bakterier i vattnet, det innehöll även bly! Skulle vi nu bli tvungna att köpa dyra vattenfilter och ändå behöva koka vattnet?

Det nya resultatet till vänster. Jag har markerat med rött det vi fick underkänt på. Det är rätt stor skillnad förra årets analys. Klicka på bilden så blir den större.
Vi valde strutsmetoden. Genom att låtsas som om ingenting hade hänt fortsatte vi koka kaffe och laga mat med det ”giftiga” vattnet. Även om vi inte längre drack det. Men under hösten blev det successivt bättre. Det slutade lukta unket och den gula färgen avtog. Det berodde förmodligen på att vi nu bodde i torpet på heltid och nu hade en högre omsättning på vattnet ur borrhålet.
Men det där utlåtandet från analysföretaget låg och gnagde i bakhuvudet. Och om vattnet såg bättre ut borde kvalitén också var det tänkte vi. Så för några veckor sedan beställde jag nya prover, ett metall- och ett bakterieprov.
Häromdagen kom svaret: TJÄNLIGT! – med en liten anmärkning.
Fullt drickbart alltså, woho!
Blyhalten hade sjunkit som ett lod. Förra värdet låg på 13 någonting. Nu låg det på 2,8, där gränsvärdet för otjänligt är 10. Långt under alltså. Antal koliforma bakterier* var tidigare 800. Nu låg det på helt okejiga 200. Det är bakteriehalten vi fått anmärkning på. Helst ska värdet vara under 50 men gränsen för otjänligt är 500. Hängde ni med?
Äntligen kan vi dricka vatten ur kranen utan att oroa oss för att få störningar på det centrala nervsystemet. Och Micke kan inte längre bortförklara sitt dåliga minne på att han blivit blyförgiftad.
Skål – och botten upp!
/Christina
* Koliforma bakterier finns naturligt i jord och vatten, men även i tarmarna hos människor och djur. Att vi har ett högt värde kan bero på att ytvatten läcker in i brunnen eller på grund av att brunnen är relativt ny. Vi gissar på det senare. Bakteriehalten brukar sjunka ju mer man använder det.
Källa: brunnsvatten.se