Trädgårdssäsongen är här

Nu trodde ni nog att det är Lerin ni tittar på. Men nej, det är bara jag som varit framme med akvarellerna. Här ser ni mina planer för 2015.

Nu tror ni säkert att det är ett Lars Lerin-verk ni tittar på. Men nej, det finns fler akvarellister i Värmland. På bilden ser ni mina planer för 2015. Antal plantor stämmer inte utan jag har bara ritat ut var de ska sås. Klicka på bilden så blir den större.

Nu är det hög tid att planera trädgården. För fem år sedan visste jag knappt vad en spade var.  Men nu, i och med att vi blev torpägare,  har intresset växt och jag kan hantera de flesta redskapen. Tanken är att mina fingrar ska bli lite grönare för varje år.

Jag försår purjolök inomhus under växtlampa. Strödde ut lite fröer och de växer så det knakar. Nu har jag fått plocka bort lite skott.

Jag förodlar purjolök under växtlampa. För två veckor sedan strödde jag ut lite fröer och de växer så det knakar. I krukan bakom är basilika på gång.

Och eftersom förra året gick totalt åt skogen borde det inte bli några problem. Då ville inget växa. Morötterna, salladen och kålen tittade upp ur jorden, vände och försvann igen. Att bara kratta landet och peta ner några frön utan att tillföra någon gödsel fungerar inte längre. Ytan på Mars har förmodligen mer liv.

Så i vår ska jag förbättra jorden. Ni har kanske läst om att jag börjat med bokashikompostering. Den ska jag snart gräva ner. Tyvärr blir det inte så mycket kompost att det räcker till hela odlingsytan. Men som tur är har vi en granne som är hästägare och som gladeligen vill bli av med skiten. Så i år blir både grönsaker och komposten närproducerad.

Nu ska det väl vara själva f*n om det inte gror!

/Christina

Det gamla klätterstödet har gjort sitt och är nu borttaget. Nytt för i år är att det blir spaljé efter både långsidan och kortsidan.

Det gamla klätterstödet har gjort sitt och är nu borttaget. Nytt för i år är att det blir spaljé efter både långsidan och kortsidan.

 

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Trädgårdssäsongen är här

 1. Odd skriver:

  hur många timmars sol får ni ner på tomten? Till mitt ”torp” mitt i skogen blir det nog max 4 timmars sol per dag. Urskogens furor reser sig som en vägg åt alla håll, men ni har kanske mer öppet. Jag håller i alla fall på att timra mig en odlingsbädd… en torpare ger aldrig upp 🙂

 2. Louise skriver:

  Kan ju kanske vara en tanke att sejfa med pluggplantor? Planerna ser fantastiska ut tycker jag. Såg en rolig grej, nyckelhålskompost, key hole compost, en grop i bädden som man fyller på under säsongen med kompost, så cirkulerar det rakt in i odlingen. Vet inte om du testat gröngödsling innan men jag fick mest kvickrot i den bädden, tror det var utsädet… Lycka till!

  • Christina skriver:

   Hej Louise!
   Nyckelhålskompost har jag aldrig hört talas om, men det låter intressant. Räcker det med ett hål för att ge näring till hela landet?
   Jag har aldrig testat gröngödsling, men jag behöver ge så mycket näring jag kan till mitt döda grönsaksland. 😉 Jag har köp gullupin och blålusern. Jag hoppas att det funkar.
   Christina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s