Påsklov och golvläggning

Micke sågade till brädorna ute och ställde dem mot husfasaden. Jag drog in dem via fönstret och skruvade fast dem. På det viset matade det på rätt snabbt.

Micke sågade till brädorna ute och ställde dem mot husfasaden. Jag drog in dem via fönstret och skruvade fast dem. På det viset matade det på rätt snabbt.

När kravlade ni senast runt på alla fyra? Jag har inte gjort det sedan jag var liten dalsländsk tösabit i slutet på 70-talet och då var mina leder betydligt mjukare än nu.

Men under påsken var det dags igen. När det gamla golvet låg i en hög utanför stugan fanns bara stockar kvar att balansera på. Därför var vi tvungna att utföra alla moment vikta som fällknivar. Det krävdes knäskydd och osunt många Voltaren för att klara oss genom påskhelgen  – men nu är golvet på plats!

Varje fack klädde vi med lumppapp som vi häftade fast. Det får spånen att stanna kvar på övervåningern. Här ser ni också att vi satt nya reglar på de gamla för att få golvet i våg. Min pappa hade ett gäng balar med kutterspån över. De fick vi, och nu ligger det och luktar gott i trossbotten. Väggarna mot kattvindarna har vi klätt med aluminiumnät. Förhoppningsvis håller det mössen borta till vintern.

Varje fack klädde vi med lumppapp som vi häftade fast. Det får spånen att stanna kvar på övervåningen. Här ser ni också att vi satt nya reglar på de gamla för att få golvet i våg.
Min pappa hade ett gäng balar med kutterspån över. De fick vi, och nu ligger det och luktar gott i trossbotten.
Väggarna mot kattvindarna har vi klätt med aluminiumnät. Förhoppningsvis håller det mössen borta till vintern. OBS! Klicka på bilden så blir den större.

Men det har inte varit enkelt. De gamla reglarna låg inte i våg så vi fick väga upp med en del nya. Och när vi klädde trossbotten med den styva lumppappen var det så jobbigt och krångligt att vi blev osams. Under några timmar var det största möjliga tystnad som gällde på Berget. Först nästa dag började vi prata med varandra igen. Husrenovering är inte alltid som en dans på logen.

Här lyser flitens lampa. Tror ni att vi la ner verksamheten bara för att det blev mörkt? Utrustad med pannlampa kan man jobba långt in på småtimmarna.

Här lyser flitens lampa. Tror ni att vi la ner verksamheten bara för att det blev mörkt? Utrustad med pannlampa kan man jobba långt in på småtimmarna.

Nu kan vi inte lägga oss på soffan och känna oss klara. Som ni ser på bilderna fattas det lister – både i tak och golv. Dessutom måste vi sätta upp trappräcken – och här vet vi inte riktigt hur vi ska göra. Hur ska ett räcke i ett torp se ut? Vi har bildgooglat men inte hittat något vi verkligen gillar. Dessutom måste vi sätta upp någon slags ledstång. Helst mot muren, men vi är osäkra om vi kan borra i en murstock. Det får nog bli ett samtal med sotaren.

Christina

Det sista vi gjorde att såpskura golvet med linoljesåpa. För att det ska bli ett motståndskraftigt skurgolv krävs att man skurar i flera år. Men genom att blanda till en fetare såplösning skyndar man på processen. Jag hade fyra deciliter såpa till åtta liter vatten. Alltså mer än dubbelt så mycket som vid en “vanlig” skurning.

Det sista vi gjorde att såpskura golvet med linoljesåpa. För att det ska bli ett motståndskraftigt skurgolv krävs att man skurar i flera år. Men genom att blanda till en fetare såplösning skyndar man på processen. Jag hade fyra deciliter såpa till åtta liter vatten. Alltså mer än dubbelt så mycket som vid en “vanlig” skurning.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Påsklov och golvläggning

 1. MrsUniversum skriver:

  Så himla skönt det måste kännas att ytterligare en etapp av byggnadsvårdandet är avslutad. Hoppas ni hann äta några påskägg mellan varven 🙂

  • Christina skriver:

   Ja, äntligen känns det som ett riktigt rum. De gamla brädorna satt knappt fast så det var risk att få en i pannan. 🙂 Som tur var kom mina föräldrar på besök, då hann vi med en lite påsklunch.

 2. Camilla i Norge skriver:

  Det ble et nydelig gulv. Noe av det beste jeg vet er å gå barbent på et nylagt gulv og jeg bare elsker lukten av friskt tre. Kjenner meg igjen i det med at man kan bli ganske sur når man ikke helt får til og man blir sliten. Heldigvis pleier en av oss (mest mannen) å legge fra seg verktøyet og si: ”Nå skal vi ha mat!” Hjelper som oftest.

  • Christina skriver:

   Ja, nytt trä luktar fantastiskt! Synd bara att doften avtar med tiden. Finns det nyträdoft som wunderbaum tro? 😉
   Micke har lärt sig efter ett antal att när jag slutar svara på tilltal – då vill jag ha mat. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s