
Här har jag sått korta rader med rädisor, sallat och majrova. I år tänker jag inte så allt samtidigt. Det har varje sommar slutat med att vi hetsäter grönsaker i två veckor – sen är allt visset.
Det är inte en fiberduk som ligger på jorden – utan gardinen Lill från Ikea! Ett tips jag fått från bloggen Skillnadens trädgård. I bakgrunden syns min nya odlingslåda där potatis väntar på att få komma upp. För att det inte bara ska bli potatisblast har jag också sått gullupin och lin.
Jag är i gång! Nu har de första fröna petats ner i min nygödslade och nykrattade jord. Men det är på sin plats att jag uppdaterar vad jag ska odla. Som ni läste i förra inlägget har jag köpt saker jag inte alls planerat för. Därför kommer här en ny, detaljerad lista, där sortnamnen är med. Några sorter har jag flera varianter av, det beror på att jag har kvar fjolårets frön. Hur bra grobarhet det är på dem återstår att se.
Eftersom vi försöker hålla ihop stilen i huset med trädgården, är många av fröerna kulturarvssorter. De har jag märkt med en asterisk i listan.
- Rädisa. Scarlet globe*.
- Plocksallat. Black seeded simpson* och Galiano.
- Huvudsallat. Maikönig*.
- Sockerärt. Norli och Bamby.
- Bondböna. Aquadulce*.
- Morot. Flyaway och Fine (sommarmorot).
- Purjolök. Musselburgh*.
- Majrova. Snowball*.
- Spenat. Viking.
- Basilika. Genovese Compatto.
- Trädgårdsportlak.
- Ringblomma. Black-centered orange princess.
- Indiankrasse. Alaska.
- Potatis. Red duke of York och Amandine.
Christina
P.S Innan den här säsongen är över kommer säkert ytterligare en lista, 3.0. Men just nu har jag gett mig själv köpförbud.

Frösådderna står i farstun just nu. Där är det ljust men också svalt så att växterna inte blir rangliga. På bilden ser ni luktärt, krasse, klöver, rosenskära, roseniberis, lavendel och röd lök. På den högra bilden ser ni purjolök, men ska de verkligen se ut så här med tunna, klena strån? Så har de sett ut i en månad. Det verkar vara väldigt långt kvar till att bli riktiga purjolökar.
Din såliste ser omtrent ut som min. Det er gøy å lage sin egen mat. Purre ser ut som tynne strå ganske lenge. Mine ser også slik ut og vil vel fortsette med det til jeg planter dem ut. Plutselig en gang utpå sommeren begynner de å legge på seg. De liker mye gjødsel. Jeg blir å legge på litt hesteskit og gressklipp på toppen rundt purren i år.
Ja, det är något särskilt med att gå ut i trädgården och hämta egna grönsaker till middagen. 🙂 Skönt att höra att även din purjolök ser klen ut. När brukar du plantera ut dem?
Jeg bor nord i Norge og planter ut mine i midten av juni. Må være sikker på at det ikke kommer en frostnatt eller to.