Vad kommer först, hönan eller biet?

Ska vi ha höns eller bin? Det är den stora frågan.

Vad har vi mest nytta av, höns eller bin?

Vi är inte riktigt överens – Micke och jag. Schismen handlar om vad vi ska ha på frukostbordet. Ägg eller honung?

Han vill ha hönshus och jag vill ha bikupor. Jag kan medge att det låter trevligt med höns eftersom jag är en stor äggkonsument. Hönor skulle verkligen komma till nytta hemma hos oss. Men jag misstänker att Micke mest är intresserad av att bygga själva huset. När det är klart kommer fjäderfäna bli mitt ansvar.

Nej, biodling är ett bättre förslag. Eftersom vi haft usla äppelskördar flera år i rad så kan kanske några tusen pollentransporterande bin göra susen.

Dessutom skulle vi rädda världen (nåja) om man ska tro de senaste rapporterna. Enligt Världsnaturfonden minskar humlor och bin kraftigt över hela jordklotet. Vilket är allvarligt eftersom en tredjedel av allt vi äter är helt beroende av pollinerande insekter. Och förutom att hålla apokalypsen på avstånd skulle vi få en angenäm biprodukt – honung. God, söt och fylld med antioxidanter.
Men jag är rädd för att den här djurrelaterade frågan kommer att fortsätta att debatteras. Vi är redan inne på vårt tredje diskussionsår. Jag får kasta in ett oväntat kort för att sätta press på sambon. För slyet växer alarmerande snabbt på vissa delar av tomten.
Svaret på frågan om vad som först kommer hem till oss blir kanske – får?

Christina

Fotnot: Den här texten publicerades i VF 9 maj.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vad kommer först, hönan eller biet?

 1. Camilla i Norge skriver:

  Vi har allerede høns og i helga kjørte vi forbi en gård der de selger honning. Mannen nektet å stoppe for han regnet med at jeg da ville snakke om bier i ca 2 timer før vi dro derfra med en bikube i bagasjerommet. 🙂

  Men det blir vel bier her en gang også. Siden jeg bor midt i en by må jeg kanskje sjekke om jeg har noen hyperallergiske naboer først? Jeg synes du skal stå på krava selv om sauer er veldig fine de også.

  • Christina skriver:

   Haha! Ja, det är lätt att ryckas med så fort man ser något. 🙂 I Sverige behöver man inget tillstånd, inte ens i tätorter, men det kan så klart vara klokt att prata med grannarna. Vi bor ju på landet och till närmaste granne är det cirka 100 meter.
   Innan det blir några bin så får jag nog gå en biodlarkurs så jag vet vad jag ger mig in på. 🙂

 2. Veronica skriver:

  Vi började lite lätt med höns för fyra år sedan. De ligger mest på makens ansvar. För tillfället har vi fler tuppar än höns men förhoppningsvis är flertalet av våra kycklingar hönor och inte tuppar…
  Så sent som i måndags hämtade jag mina (ja bina blir nog mitt ansvar) två första bisamhällen. Jag har gått kurs och så har jag min mentor/kollega i samma arbetsrum så det här ska nog gå bra. Det känns fint att rädda världen och dessutom få smarrig honung (förhoppningsvis).
  Så det ena behöver inte utesluta det andra 🙂

  • Christina skriver:

   Hej Veronica! Nej, det ena utesluter ju inte det andra så klart. Men vi får nog ta en sak i taget. 😉
   Vad har ni för hönsraser? Tupp klarar vi oss utan, de vill ju inte gärna hålla tyst, haha!
   Vi fick dessutom ett erbjudande från grannen att ”vinterförvara” våra ev höns i deras isolerade hönshus. Det skulle förenkla betydligt för oss.
   Så nu leder höns litelitegranna. 🙂

   • Veronica skriver:

    Vi har Åsbo (gammal lantras) och Brahma (en stooor ras) och så några blandningar. Trevliga båda två men vi har tyvärr inte möjlighet att tillbringa så mycket tid med dem att de blir riktigt tama. Mat gillar de, särskilt riven ost och pasta!
    Det är väl perfekt om ni kan vinterförvara dem hos grannen, även om kylan inte är tillnärmelsevis så jobbig för hönsen som fukt och drag.
    Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s