Glupska loppor

Jag har fångat en av förövarna på bild. Ser ni såna här – se upp!

Jag har fångat en av förövarna på bild. Ser ni såna här – då är det försent.

Sa jag att det gror och spirar i landet? Glöm det.

Här har jag fokuserat på att jorden ska vara rätt gödslad. Efter sådden la jag mig på sofflocket och inväntade den enorma grönsaksskörden.

Men hade jag i stället lagt mig i solstolen, som står bredvid landet, hade jag hört alla rapande jordloppor. För de små jävlarna har haft fest – ett riktigt tabberas.

De har ätit upp allt som grott – sallat, rädisor och majrovor.

Jag har strött ut vedaska från kakelugnen. Vi får se om det hjälper.

Jag täckte med fiberduk från dag ett, men inte hjälpte det. Lopporna övervintrar tydligen i jorden. Nu har jag har strött ut vedaska från kakelugnen. Vi får se om det hjälper.

Att bo på torpet betyder att man alltid ligger i krig. I vintras var det mot mössen. Nu är det insekter jag krigar mot.

Men jag har inte gett upp! Mitt första vapen är ett naturligt bekämpningsmedel – aska! Jag fick tips om att strö över vedaska för det gillar tydligen inte lopporna. Funkar inte det tar jag fram den där DDT-märka tunnan som står bakom huset.

Jag har också försått rädisor, majrovor och sallat inomhus för att sätta ut dem när plantorna blivit stora. Enligt osäker källa så gillar lopporna bara de späda bladen.

Är det någon som har ett supertips mot jordloppor får ni gärna kommentera.
Christina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Glupska loppor

  1. Camilla i Norge skriver:

    Så irriterende. Jeg har heldigvis ikke vært plaget så lenge, men kom over et per råd på nettet. Vanne ofte for de liker ikke fuktig jord. Tilsette organisk materiale for det like de visst heller ikke så godt. Et tredje tips var å dekke jorden mellom plantene med f.eks. gressklipp. Det holder på fuktigheten og gir dårligere forhold for jordloppene. Lurer på om fugler spiser jordlopper? I så fall kan du jo henge opp noen fuglekasser. Lykke til med neste runde planter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s