Granskottssirap

Skotten är galet gröna just nu.

Skotten är galet gröna just nu.


Farstun har blivit sirapsfabrik. Två burkar med socker, skott och citron står nu och gottar till sig.

Farstun har blivit sirapsfabrik. Två burkar med socker, skott och citron står nu och gottar till sig.

Jag hade ingen aning om att man kan göra sirap av granskott, men nyligen såg jag en bild på Instagram där någon hade gjort just det. Och eftersom vi har många granar på tomten så var jag tvungen att testa!
Grangrenarna bågnar av neongröna skott så det var inte svårt att få ihop fyra deciliter. De blandade jag sedan med samma mängd socker. Det finns lite olika recept på nätet, med eller utan citron. Jag valde att tillsätta några skivor citron. Det blir säkert sött ändå.

Burkarna ska förvaras ljust och därför står de i farstun och lapar sol. Jag vänder på dem varje dag, tills sirapen fått en simmig konsistens. När allt socker löst sig ska granskotten silas bort och sirapen är klar! Enligt ”internettet” ska det ta 1-2 månader.

Jag har så klart ingen aning om hur det smakar, men det ska tydligen vara gott till efterrätter och glass. Smakrecension utlovas!

Christina

 

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Granskottssirap

 1. Camilla i Norge skriver:

  Jeg var i skogen i dag, men så ingen grantrær med skudd. Tror kanskje jeg er for tidlig ute. Prøver igjen om en uke. Tenkte jeg også skulle prøve granskuddsirup.

  • Christina skriver:

   Ja, Nordnorge har nog ett tag kvar innan skotten kommer. Men kul att du också ska testa!
   Christina

 2. MiaC skriver:

  Hmm det här lät ju faktiskt rätt spännande… och enkelt… det får jag prova =)
  Kram Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s