Spaljé och hembränt

Nu har grönsakslandet fått en ny spaljé med lite virke från brädgården.

Sista skruven dras i. Eftersom vi har höjdskillnad i landet fick vi använda vattenpass för att få överliggarna i våg.

I vintras rev jag den gamla spaljén vid grönsakslandet. Den var murken och hade gjort sitt. Men eftersom jag även i år har sått klättrande växter var det hög tid att få upp en ny stödvägg. Så vi åkte runt och letade stolpar. Men butikerna säljer bara tryckimpregnerade och sånt giftigt skräp vill inte jag ha i min matodling. Är jag den enda som vill använda vanliga stolpar i ett grönsaksland? Dåligt.

Därför fick vi tänka om och köpte istället reglar, 45×45. Jag sågade till ändarna så det skulle bli lättare att slå ner dem. För att förhindra röta brändes spetsarna. Hade jag varit en hundraprocentig bonderöv hade jag gjort en eld och sedan bränt stolparna över glöden. Men eftersom jag är en latmask köpte vi en liten gasolbrännare och svosch vad snabbt det gick. Ett utomordentligt hembränneri.

När alla fem stolpar fått sin kolspets slog vi ner dem. Ett grönt galler spikades fast och därefter la vi på brädor som ett tak över stolparna. Klart!

/Christina

Den sista halvmetern på varje stolpe brändes innan jag slog ner dem i marken. Det gröna gallret spikades fast med märlor.

Stolparna såg ut som jättelika kolpennor. Vi slog ner dem cirka 50 centimeter ner i marken. Det gröna gallret spikades fast med märlor.

Klart! Nu ska bara bönorna och luktärterna växa till sig.

För att pynta till det hängde jag upp lerkrukor. Nu ska bara bönorna och luktärterna växa och täcka spaljén. Jag har även fått upp terrakotten, tillsammans med pinnarna ska den fungera som växtstöd för sockerärterna.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Spaljé och hembränt

  1. Camilla i Norge skriver:

    Det ble kjempefint. Selv har jeg det alltid så travelt at det bare blir noe av hønsenetting år etter år. Har også brukt noen smijernsporter, men de har litt store hull til bønner og sukkererter. Tror kanskje jeg kan bruke sommeren til å bygge noe mer permanent. (Må bare få montert to dobbeltdører, skrapet og malt en vegg og bygget ny altan som erstatning for den som snart faller ned… :-))

    • Christina skriver:

      Haha, ja, det är alltid något annat som måste göras först. Jag hade nog inte fått tummen ur om jag inte rivit den gamla i våras. Nu blev jag tvungen eftersom varken bönor eller luktärter hade nåt att växa på. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s