Brödbakets bryderier

Vad tycker ni det här ser ut som? Mina siktkakor blev inte som bilden i receptet.

Eh, oookej, vad tycker ni det här ser ut som?

Jag har börjat med en ny hobby – brödbakning.

Men eftersom det var över 20 år sedan jag senast satte en deg fick jag börja med att fräscha upp mina kunskaper. Internet, böcker, tidningar och mamma har försett mig med goda råd.

Men det går sådär. Jag har försökt baka siktkakor, sådana bröd med hål i mitten. Jag blandade, knådade och kavlade. Hålen stansades ut och kakorna såg jättefina ut – tills jag plockade ut dem ur ugnen. Då hade hålen krympt och på plåten låg något som mer liknade en mörk kroppsöppning. Ett riktigt “bak”verk alltså.

Som tur var smakade det bättre än vad det såg ut. Men det var det inget jag stolt dukade fram på bordet när gäster kom på besök.

Mitt nästa steg var att köpa en köksassistent. Nu intalade jag mig att bröden skulle bli saftigare, luftigare och godare. Fast den egentliga orsaken var att jag inte i orkade knåda deg längre. Dyrare utrustning – men samma klena resultat.

Det spelar ingen roll hur jag än gör så blir det tapetklister av degklumpen. Jag har testat både ljust och grovt bröd. De grova har blivit hårda som tegelstenar och de ljusa smular sönder efter bara några dagar.

Jag också provat att ha i mer eller mindre mängd mjöl. Alla ingredienser vägs noggrant på en digital hushållsvåg. Och jag tillsätter saltet i slutet av knådningen – allt enligt bakkonstens alla regler. Ändå går jag bet.

Det sägs att det krävs 10 000 timmars träning för att bli riktigt bra på något. Jag har räknat ut att det innebär 1 500 brödbak för mig.

Nu har jag bara 1 485 kvar. Kämpa.

Det finns ändå hopp, vid midsommar bakade jag jämtlandsknäcke som blev jättegott. Receptet hittar nu här.

Det finns ändå hopp, vid midsommar bakade jag jämtlandsknäcke som blev jättegott. Receptet hittar ni här.

P.S Den här texten publicerades i VF 4/7.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Brödbakets bryderier

 1. Torkel skriver:

  Vet inte om du mäter eller väger upp ingredienserna, men om du mäter skulle ett tips kunna vara att väga istället. Med en digitalvåg med tarering (man nollar med bunkan med saker på vågen mellan sakerna man ska ha i) så är det dessutom inte bara exaktare, det går snabbare och blir mindre disk också!

  • Christina skriver:

   Hej Torkel!
   Jo, i tredje stycket nerifrån skriver jag att jag använder digital hushållsvåg, men inte blir det bättre. Nästa gång ska jag testa att ha i mer mjöl. 🙂

 2. MiaC skriver:

  Haha jag tror jag dör, tack för ett gott skratt =)
  Jag är urkass på bakning, bara till att erkänna… så för min del blir det ”köpebröd” för hela slanten. Ha det gott Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s