Röd stuga och dryg färg

Röd lyser stugan... Jag målade även fodren och fönstren i samma grå umbra som huset är målat med.

Foder och fönster är målade i samma grå umbra som ”stora” huset. Nu är det bara vindskivorna kvar. De ska också bli röda.

Det blev ingen rövkroksduell, vi kom överens ändå (läs ett äldre inlägg här). Vår gäststuga från 1960-talet har bytt färg. Från solgul till falukorvsröd.
Det 
bästa hade varit att måla med äkta ljusröd falufärg, precis som torpet. Men då hade vi varit tvungna att skrapa trärent. För annars fastnar inte slamfärg. Men det här var min sista semestervecka och så gott om tid hade jag inte. Därför kan man säga att vi valde att ”sminka” huset.

Med en tändare eldade jag på en gul färgflaga. En stickig doft spred sig vilket betyder oljefärg.

Att elda oljefärg luktar inte vårvind.

Men innan kontrollerade jag vilken typ av färg fasaden hade. Med fingrarna petade jag bort en färgflaga som jag sedan eldade på med en tändare. Om det är plastfärg så brinner flagan knappt och luktar ingenting. Det hade jag lärt mig. Är det oljefärg däremot brinner flagan med en synlig låga och luktar stickigt. Min flaga var av det senare slaget – oljefärg alltså. 

Vår linoljesupplier i Örebro, Ovolin, fick bryta en nyans som vi kände att vi kunde leva med.

Målandet tog fyra dagar. En gavel och en långsida per dag. Efter två strykningar var den gula färgen ett minne blott. Kan ni gissa hur mycket färg som gick åt? Den totala ytan var cirka 30 kvadratmeter.

Så här såg stugan ut tidigare. Nu när den är röd smälter den bättre in i trädgården.

Så här såg stugan ut innan. Nu när den är röd smälter den bättre in i trädgården. Klicka på bilden så blir den större.

Svaret är…tamdada, tre liter! Linoljefärg är helt sinnessjukt dryg. Det finns ett gammalt talesätt som säger att om man har tio liter linoljefärg när man börjar så ska man ha elva liter kvar när man är färdig.

För skojs skull räknade jag på vad det skulle kosta om vi valt en modern färg istället. Demidekk oljetäckfärg till exempel. Där skulle jag behövt köpa 10 liter för cirka 1 800 kronor. Cuprinol plus fasadfärg krävde ännu mer, cirka 12 liter färg för 2 300 kronor. Vi betalade strax över 1 000 kronor. Visst, linoljefärg är dyrare per liter men eftersom den räcker så länge blir det ändå billigare.

/Christina

Baksidan av stugan fick först skrapas lite eftersom färgen flagnade. På mittenbilden är fönstren inte målad än. Jag köpte en Gnestapenseln och kan konstatera att jag förstår varför den blev bäst i test i Gård & torp. Mycket bra pensel.

Baksidan av stugan fick jag skrapa lite extra eftersom färgen hade flagnat. Antagligen hade det varit solsidan en gång. På mittenbilden är fönstret inte målade. Jag passade på att köpa en Gnestapensel och förstår jag varför den fått utmärkelsen ”bäst i test” av Gård & torp.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Röd stuga och dryg färg

 1. Camilla i Norge skriver:

  Den ble fin i rødt. Jeg liker også å male med linoljemaling. Synes den lukter godt og er god å stryke ut. Mannen synes den renner for mye, men han må nok bare bruke den likevel. Vi brukte ca 8 liter på den ene veggen her hjemme. Hadde jeg malt med en vanligere maling hadde det godt med ca 20 liter.

 2. Christina skriver:

  Tack! Ja, nu smälter stugan in bättre i gårdsmiljön. Linoljefärg är drygt, men jag har aldrig upplevt att den är rinnig. Din man kanske har för mycket färg i penseln?
  🙂

  • Camilla i Norge skriver:

   Det kan godt stemme. Jeg plages ikke, men jeg synes den er litt tynnere enn mer vanlig oljemaling. Vi har kun brukt hvit. Kanskje det er pigmentet i den som gjør det?

   Snakket akkurat med naboen om linoljemaling og annen maling. Litt gøy at egenskapene til en linoljemaling kan forandre seg utfra farge/pigment, mens mer moderne maling er helt lik uansett. Jeg liker best linoljemaling og de nyere vannbaserte malingene nekter jeg å male med. På butikken sier de at den lukter så lite og tørker så fort. Det er jo det at den tørker så fort som er hele problemet synes jeg. Resultatet blir stygt også. Den flyter jo så fint ut (som de bruker som salgsargument) at det ser ut som spraymalt ”plastikk” etterpå. Blæh! Nei, dette kan jeg snakke meg varm på. Jeg er godt kjent hos de ansatte på butikkene. Kanskje fordi jeg er så vanskelig… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s